Bouw met (digitale) blokken

Leeftijd: 4 – oneindig
Prijs: € 4,49
Download voor iPhone/iPad & Android

 

Mijn Mening

lego02

Dit is echt een geweldige app om in de klas in te zetten. Je kunt er namelijk heel erg veel van leren! En op diverse manieren inzetten.
Je kunt namelijk met deze app kleuters heerlijk vrij laten bouwen. Wat heel belangrijk is want hiermee stimuleer je de creativiteit van kinderen. Maar je kunt er ook voor kiezen om kinderen opdracht te geven. Voor ideeën verwijs ik je naar mijn pagina hier over.
En natuurlijk kun je er heel erg veel plezier aan beleven! Want dat is minstens zo belangrijk.

De navigatie en bediening van de app is zeer eenvoudig. Zonder al te veel uitleg berijpen kleuters precies hoe de app werkt en wat de figuurtjes doen.

De App

 

 

 

 

 

 

 

In het eerste scherm zie je alle figuurtjes waarmee je in Toca Builders kunt bouwen.Al deze figuren hebben specifieke eigenschappen die jou kunnen helpen om van alles te bouwen.
Ook zie je een optie ‘for parents’. Hier kun je als ouder informatie krijgen over wat de app precies inhoudt.

Als ik op de play knop heb gedrukt kom ik in dit scherm terecht. Ik kan hier mijn reeds gemaakte bouwwerken zien en er verder mee gaan. Maar ik kan ook een nieuw bouwwerk starten door op het plusje te drukken.

Ik kom nu in het startscherm van Toca Boca – Builders terecht. Ik kan vanuit hier de figuurtjes besturen en blokken laten bouwen. Ook kan ik de blokken waarmee ik wil bouwen van kleur laten veranderen.
Het bedienen van de verschillende mannetjes gaat door middel van de knoppen die rechts in beeld staan. Ook is er vaak een besturingshendel of bal.
Onderin het midden van het scherm is een gezichtje te zien. Hiermee kun je switchen van figuur.
Vanuit hier kun je de verschillende figuren aan te klikken om met hen te gaan bouwen. Je kan ook switchen van figuur door tijdens het bouwen op een ander figuur te klikken.
Bij het wisselen van de kleur blokjes waarmee je wil bouwen of om Jum-Jum van een andere kleur verf te voorzien klik je op het blokje rechts boven.
Je kunt uit een heel scala van kleuren kiezen zoals je kan zien! Door op de kleur te klikken die je wil hebben en dan op het kruisje rechts boven krijgen je blokjes die je vanaf dan maakt een andere kleur.
Je hebt nu alle basiselementen uit Toca Boca Builders gezien.

Toca Builders en Bouwkaarten

In een kleutergroep kun je prima aan de slag gaan met plattegronden! De eerste opdracht die de kinderen kregen was een bouwtekening met hoogtecijfers erin. De cijfers in de gekleurde blokjes geven aan welke kleur het blokje moet worden en hoeveel blokjes je op elkaar moet stapelen van die ene kleur.

Als vervolg hierop gaf ik mijn kleuters de opdracht om zelf een bouwkaart te gaan maken. Hierbij geef ik de kleuters de opdracht om met stift aan te geven welke kleur het blokje moet hebben. Ook moeten ze een cijfer erin schrijven om de hoogte aan te geven. Vervolgens kunnen ze deze zelf gaan bouwen met lego of met de app. Natuurlijk is het ook leuk om twee kleuters een bouwkaart voor elkaar te laten maken. En dan vervolgens deze te gaan maken.

Bouwen met Lego en de app Toca Builders

lego02
Vervolgens bedacht ik mij dat de blokjes in Toca Boca – Builders precies op lego blokjes lijken. En dat de kleuren daarvan ook aardig overeen komen. Dus ik liet mijn kleuters eerst iets maken van lego, eerst had ik voorgedaan hoe dit moest. En vervolgens gingen zij aan de slag met het maken van een eigen bouwwerk. Vervolgens gingen ze dit bouwwerk ook maken in de app van Toca Builders. .
Ik dacht dat ze alleen met een kleur lego blokjes gingen bouwen per hoogte. Maar zoals je ziet bedachten mijn kleuters dat dit in meerdere kleuren kon! En dat dit ook zonder al te veel moeilijkheden zelf na te bouwen is.

Bouwen vanuit verschillende aanzichten

Ik bedacht mij al bouwende met de lego dat je ook vanuit verschillende aanzichten een bouwwerk kunt maken.
De aanzichten heb ik gefotografeerd en voor mijn leerlingen op papier gezet. Vervolgens krijgen zij de opdrachten om van de gegeven aanzichten zelf het bouwwerk te maken. Dit kan met lego maar dit kan natuurlijk ook in Toca Boca!

Wat leuk is… is om kleuters de opdracht te geven om 3 foto’s van hun bouwwerk te maken zodat een ander het na kan maken. Dan krijg je vanzelf bovenstaande situatie namelijk!

Bouwen en Taal


Voor deze opdracht heb je twee iPads nodig. Een leerling maakt eerst een bouwfiguur op de iPad. Vervolgens komt er een leerling tegenover de andere leerling zitten met een iPad met Toca Boca.

De leerling die net een bouwfiguur heeft gemaakt op de iPad gaat dit figuur blok voor blok beschrijven aan de andere leerling die dit dan vervolgens bouwt.
Deze opdracht leent zich ook heel goed om in een groepje te doen. Dan bouwt een leerling een figuur op de app en beschrijft dit daarna aan de andere leerlingen.
Het laatste idee met taal is dat je leerlingen een bouwwerk met lego kunt laten maken en dit aan een andere leerling laten beschrijven. Vervolgens bouwt deze leerling het na. Hierbij is het wel handig als je een schermpje plaatst tussen de twee leerlingen zodat de ene leerling niet ziet wat de andere leerling heeft gemaakt.
Deze opdracht leent zich net als de vorige opdracht heel goed om in een groepje te doen. Dan bouwt een leerling een figuur van lego en beschrijft dit vervolgens aan de andere leerlingen.

Een ander idee in dit kader is dat je een leerling een bouwplattegrond geeft met hoogtecijfers en kleuren erop. En dat je die plattegrond gaat beschrijven aan een leerling die dit vervolgens gaat bouwen.
Gebruik hier bijvoorbeeld de plattegronden voor die ik bij bouwen met hoogtecijfers hier boven heb staan. Je kunt ook de leerlingen met de lege plattegronden een bouwwerk laten ontwerpen en dit beschrijven aan een mede leerling.
Ook deze opdracht leent zich weer goed om in een groepje te doen. Hiervoor geef je een leerling een bouwkaart die deze vervolgens beschrijft aan leerlingen die bij hem in de buurt zitten.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen. Waarbij kleuters vooral bezig zijn met het spelenderwijs afbeeldingen aan elkaar te koppelen.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen

Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Ruimtelijk inzicht

 

Leave a Reply