Puzzelen met de Happy Cube XL

Geplaatst door op sep 14, 2017 in Materiaal | Geen reacties
Puzzelen met de Happy Cube XL

Puzzel de kubus in elkaar!

Leeftijd: 5 – 99 jaar
Prijs: € 19,50
Koop de Happy Cube XL

Wat is de Happy Cube XL

Als ik de doos met Happy Cubes open maak zie 6 foam gekleurde bouwplaten. Al deze foam bouwplaten kun je in elkaar bouwen tot een kubus.

Maar er kan nog meer! Er zitten namelijk 30 opdrachtkaarten in. En op elke opdrachtkaart zitten 2 uitdagingen. Dus in totaal zijn er 60 verschillende uitdagingen die variëren van makkelijk tot heel erg moeilijk. De opdrachtkaarten zijn onderverdeeld van level 1 tot 4. Waarbij 1 het makkelijkste is en 4 het moeilijkste.

Voor de eerste opdrachten gebruik je gewoon een soort gekleurde foam bouwplaat. Aan de ene kaant staat de opdracht dat je de kubus in elkaar moet zetten. Hiervoor moet je de stukjes uit het frame halen. En aan de andere kant staat de opdracht dat je de foam stukjes weer terug in het frame moet doen. Het erin en eruit halen is allen bij de level 1 kaarten.

Als je de opdrachtkaarten vanaf level 2 bekijkt zie je dat je steeds 2 foam bouwplaten met elkaar combineert om zo een nog grotere kubus te maken.

Tips voor in de Klas

De Happy Cube XL heb ik in de klas vooral ingezet voor de plusleerlingen. Ik had er niet al te veel uitleg bij gegeven. Ik gaf ze de kaart en de foam bouwplaat. De kinderen gingen eigenlijk direct met elkaar aan de slag. Bij mij in de klas liet ik de kinderen in duo’s met de Happy Cube XL opdrachten werken.

Ik merkte dat in groep 3 de opdrachten met 1 kleur uitdagend genoeg zijn. Vanaf groep 4 kan er zeker met level 2 gestoeid worden!

Wat leer je van de Happy Cube XL

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van de Happy Cube XL:

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Maar natuurlijk kun je er nog veel meer van leren:

  • Je leert je concentreren op een activiteit
  • Doorzetten, ook al is het soms lastig
  • Ruimtelijke oriëntatie

Mijn Mening

Ik vind de Happy Cube XL echt geweldig materiaal. Ik weet nog dat toen ik vroeger zelf op de basisschool zat dat dit materiaal er toen ook al was. En dat ik toen zelf uren ermee kon puzzelen. Dat wilde ik mijn leerlingen ook gunnen.

Ik merkte dat ze eigenlijk direct enthousiast werden van het materiaal. Het materiaal ligt lekker in de hand. En het puzzelen kan ook zonder dat je meteen een kubus maakt. Kinderen ontdekken dat ze ook hele andere vormen ermee kunnen maken, dat vind ik mooi om te zien. het materiaal nodigt dus uit om niet alleen maar kubussen mee te maken.

De kinderen die met de opdrachten aan de slag gaan vinden dit ook echt gaaf. Zeker als je ze in tweetallen laat werken zie je dat ze gaan overleggen. Samen denkstappen zetten. Echt geweldig gaaf uitdagend materiaal wat zeer goed in te zetten is! Een aanrader dus!

Leave a Reply