mua01Ontdek het alfabet met dieren

Leeftijd: 4 – 6 jaar
Prijs: 2,99
Downoad voor iPhone/iPad
AppStore

De App

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je de app start wordt het direct duidelijk dat het gaat over het leren van letters. Want alle letters komen in beeld. Je kunt nu kiezen om te oefenen of meteen een spel te gaan spelen. Ook zie ik het radartje van de instellingen links staan.

Bij instellingen kan ik het volgende instellen:

  • Muziek: als je met de letters aan de slag gaat kun je muziek horen. Deze muziek kun je hier aan of uit zetten.
  • Stem: Klassiek een a wordt daarbij uitgesproken als een aa. Bij fonetisch wordt een k als een ku uitgesproken, zoals je de letteres ook leest.

Ook kun je hier meer achtergrondinformatie vinden over de makers van de app.

Je kunt er ook voor kiezen om de letters te gaan oefenen. Alle letters van het alfabet krijg je dan te zien. Vervolgens kies je een letter. De letter wordt uitgesproken en niet veel later hoor je ook een dier wat met deze letter (klank) begint. Ook zie je dan een animatie met dat dier. Door op de pijltjes te drukken ga je naar de volgende letter (klank). Door op de letter links bovenin te drukken kun je terug naar het overzicht van alle letters.

Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan met het spel. Je krijgt een dier te zien en hoort bijvoorbeeld: “met welke letter begint inktvis”. Onderin staan verschillende letters. Jij moet de juiste letter naar het juiste vakje slepen. Zodra je de klank aanraakt hoor je deze ook. Sleep je de verkeerde klank er naartoe dan springt deze terug. Als je het goed doet wordt het woord nog een keer uitgesproken en hoor je een gejuich.
Door op de pijltjes te drukken kun je naar de volgende vraag. Door op de letter links bovenin te drukken kun je terug naar het overzicht van alle letters.

Tips voor in de klas

Dit is een app die prima past bij kinderen in groep 1 en 2. Tijdens het werken met letters kun je kinderen als ze een aantal letters kennen prima met deze app laten werken. Want de opdrachten die met name bij het spel zitten sluiten goed aan bij het leren van letters. Het handigste is het om de letters fonetisch uit te laten spreken want dat is de manier waarop we op de basisschool de letters aanleren aan de kinderen.

het oefenen van de letters kun je heel goed aan kinderen in groep 1 geven. Op deze manier komen op een speelse manier in aanraking met letters en kunnen ze er spelenderwijs mee verder gaan.

Wat leer je van deze app?

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels.
Met als belangrijkste tussendoelen:

  • ontwikkeling fonemisch bewustzijn (groep 2 en 3)
  • klinker in een woord isoleren
  • auditieve analyse op klankniveau

Mijn Mening

Ik vind dit een leuke app om in te zetten bij de kleuters. Kleuters vinden het dierenrijk vaak erg leuk. Ook in letters zijn ze vaak al vroeg geïnteresseerd. Als je deze twee elementen bij elkaar voegt heb je bijna een garantie op succes.

Ik vind het erg prettig dat de klanken fonetisch worden uitgesproken. Zo past het bij het leren op de basisschool. De vraagstelling die in de app wordt gebruikt past ook bij de manier waarop ik vragen stel bij letteractiviteiten.

Als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere aankopen meer te doen. Ook is er geen reclame in de app. De navigatie werkt eenvoudig zodat kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan.

Leave a Reply