Oefen met dobbelsteensommen

Leeftijd: 5 – 7 jaar
Prijs: € 2,99 26/2 gratis
Download voor iPhone/iPad

De App

Als ik de app start mag ik eerst aangeven met hoeveel spelers ik wil gaan spelen. Ik kan kiezen uit:

  • 1 speler, je speelt dan tegen de computer
  • 2 spelers, je speelt dan tegen elkaar met een mede speler

Vervolgens zie ik de getallen 2 tot 12 staan, dit is wel afhankelijk van wat je instelt, daar kom ik later op terug. Ik rol de dobbelstenen. De ogen van de dobbelstenen tel ik bij elkaar op. Als ik 6 en 3 gooi is dit samen 9. Ik moet nu het vakje 9 aantikken. Het vakje krijgt dan de kleur van de eerste speler, oranje of geel. Daarna is de andere speler. Stel dat de nadere speler 5 en 2 gooit is dit samen 7. Vakje 7 wordt nu aangetikt en krijgt dan jouw kleur, geel of oranje. Elke keer dat je een goed vakje hebt aangetikt wordt dit jouw kleur. De ene speler heeft gele vakjes en de andere heeft oranje vakjes. Als je een fout antwoord geeft dan mag je het nog een keer proberen. De gene die als eerste 5 vakjes dezelfde kleur heeft die wint.

Bij instellingen, het radartje rechts boven, kun je aangeven hoeveel vakjes een kleur moeten hebben om te winnen. Dit kan variëren tussen de 2 en 7.

Bij instellingen kun je ook aangeven hoeveel er bij de som bij komt. Stel dat je 3 en 5 gooit. Maar bij instellingen heb je aangegeven dat er 5 bij moet komen dan tel je dus bij die 8, 5 op. Je kunt kiezen dat er 0 tot 87 bij moet komen.

Tips voor in de Klas

Dit is een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken om het automatiseren te oefenen. Het leuke aan deze app vind ik dat je deze app samen kunt spelen. Dit vind ik erg leuk want dit brengt bij kinderen het competitie element naar boven.

Je hebt ook de optie om tegen de computer te spelen. Dit is natuurlijk ook handig. Want zo kunnen kinderen ook alleen dit spel spelen. Ook als je alleen speelt hebt je natuurlijk het competitie element want je speelt dan tegen de computer.

Wat leer je van deze App?

Als ik naar de kerndoelen kijk kun je het volgende leren van deze app:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Kerndoel 29
De leerlingen leren handig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Mijn Mening

Ik ben echt enthousiast over deze app. Ik merk dat deze app aanslaat bij veel verschillende groepen kinderen. Bij de kleuters slaat de variant van 2 – 12 erg aan. Vooral bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong valt deze app erg in de smaak.

Voor hogere groepen is deze app natuurlijk in te stellen dat je er een x aantal standaard bij moet doen. Dit maakt deze app echt heel veelzijdig. Je kunt deze app dan inzetten van groep 2 tot groep 5/6.

Ik vind het ook mooi dat je deze app in tweetallen kunt spelen. Kinderen zijn op deze manier echt samen bezig met rekenen.

Wat ik ook een echt pluspunt vind is dat je deze app samen kunt doen maar ook alleen.

Verder vind ik het mooi dat je op deze manier oefent met het dobbelsteenbeeld. Dit zie ik niet in veel apps. En mis dit soms om mee te oefenen. Deze app heeft dat dus wel. Erg fijn!

Leave a Reply