Kerst – Fonemisch bewustzijn

Posted by on nov 30, 2018 in Thema's | No Comments
Kerst – Fonemisch bewustzijn

Gynzy heeft twee mooie tools voor de onderbouw ontwikkeld met betrekking tot fonemisch bewustzijn. In dit blog ga ik er nader op in.

Leeftijd: 5 – 7 jaar

Mijn Mening

Ik vind dit een prettige tools om in te zetten in de klas. De navigatie binnen de tool is heel eenvoudig. Het is echt alleen maar klikken en je kunt aan de slag. Via opties kun je soms ook nog keuzes instellen. Verder vind ik het prettig dat dit een tool is die echt gericht is op een thema, namelijk het thema kerst.

Elk woordje in deze tool kan uitgesproken worden. Dat vind ik echt een enorme verbetering in deze tool! Echt super. Ook het lettertype vind ik prettig om te lezen.

Kortom ik raad deze tool echt absoluut aan om bij de kleuters mee aan de slag te gaan tijdens de speel/werktijd.

De Tool Kerstwoorden

Zoals je ziet bestaat de tool kerstwoorden uit vier verschillende onderdelen:

  • Beginletter
  • Klinkerrijm
  • Woord bij plaatje
  • Woordstukjes

Deze afzonderlijke deeltools zal ik nu verder toelichten.

Beginletter

Bij het onderdeel beginletter in deze tool gaat het erom dat je woorden aan elkaar koppelt die met dezelfde beginletter beginnen. Je ziet in het grote vak een plaatje met woord. Door een van de onderste plaatjes aan te tikken kies je welk plaatje met dezelfde beginletter begint. In opties kun je aan of uit zetten of je de woorden onder de plaatjes wil zien.

Om je antwoord te controleren druk je op controleren.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.
Als additioneel materiaal zijn er knijpkaarten bij dit onderdeel gemaakt. Deze knijpkaarten hebben betrekking op het vinden van twee woorden met dezelfde beginletter.

Klinkerrijm

Bij het onderdeel klinkerrijm gaat het erom dat je twee woorden vindt die op elkaar rijmen. Je ziet in het grote vak een plaatje en een word. Door een van de plaatjes onderin te kiezen, kies je welke twee plaatjes rijmen. Je drukt daarna op controleren om te kijken of je het goed hebt gedaan.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen

Woord bij plaatje

Binnen het onderdeel woord bij plaatje gaat het erom dat je het juiste woord aan het plaatje uit het grote vak koppelt. Door een van de woorden onderin aan te klikken kies je welke er onder het plaatje past. Je drukt nu op controleren. Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.

Klappen van woorden

Binnen het onderdeel woordstukjes gaat het erom dat je zelf het woord klapt en telt uit hoeveel stukjes (klapjes) het woord bestaat. Dit aantal tel je en klik je beneden aan. Vervolgens druk je op controleren. En zie je als je het goed hebt gedaan een smiley. En als je het fout gedaan hebt hoor je dit en zie je een smiley die niet vrolijk kijkt. Je mag het dan nog een keer doen.

Een filmpje van deze tool

De Tool – Kerst Auditieve Synthese

Als ik de tool auditieve synthese start dan zie ik als eerste drie plaatjes, bijvoorbeeld een stal, bal en een ster. Ook zie ik een luidsprekertje. Als ik hier op druk dan hoor ik s – t – e – r. De klanken worden uitgesproken. Je moet zelf de letters nog aan elkaar plakken tot een woord, synthetiseren. En ik moet het juiste plaatje aanklikken. Wanneer ik da gedaan heb druk ik op controle. Als het goed is krijg ik dat te horen, er komt een smiley en een groene rand om het kaartje. Wanneer je het niet goed hebt gedaan krijg je een rode rand te zien en mag je het nog een keer proberen.

Je ziet rechts ook een knop met opties staan. Daar heb je de volgende keuzes om in te stellen

 

 

Oefenen met geluid en geschreven klanken

Je ziet het woord. En kunt door middel van het luidsprekertje de klanken horen.

Oefenen zonder geschreven klanken

Je ziet alleen een luidsprekertje. Als je hierop drukt kun je de klanken horen.

Oefen zonder geluid

Je ziet dan alleen de geschreven klanken.

Je hebt dus diverse mogelijkheden hoe je deze tool kunt gebruiken. Het is aan jou als leerkracht hoe je ‘m inzet met welke optie.

Een filmpje van deze tool

Tips voor in de klas

Deze tools zijn een heel geschikte om in te zetten in een kleuterklas. Je kunt deze tool goed introduceren in een kleine kring. En de oefening die gedaan wordt eerst samen met de kinderen doen. Zo kun je als leerkracht ook zien of de kinderen echt begrijpen wat ze moeten doen. Je kunt op dat moment ook nog helpen wanneer kinderen het niet snappen.

Wanneer het voor kinderen echt helemaal duidelijk is wat ze moeten doen dan kun je er ook voor kiezen om kinderen zelfstandig met deze tool te laten werken.

 

Leave a Reply