Gynzy’s Sinterklaaswoorden

Posted by on nov 12, 2017 in Materiaal | No Comments
Gynzy’s Sinterklaaswoorden

Gynzy heeft een hele mooie tool voor de onderbouw ontwikkeld met betrekking tot fonemisch bewustzijn. In dit blog ga ik er nader op in. Ook is er materiaal te vinden om te gebruiken naast de digibordactiviteiten.

Leeftijd: 5 – 7 jaar

De Tool

Zoals je ziet bestaat de tool kerstwoorden uit vier verschillende onderdelen:

  • Beginletter
  • Klinkerrijm
  • Woord bij plaatje
  • Woordstukjes

Deze afzonderlijke deeltools zal ik nu verder toelichten.

Beginletter

Bij het onderdeel beginletter in deze tool gaat het erom dat je woorden aan elkaar koppelt die met dezelfde beginletter beginnen. Je ziet in het grote vak een plaatje met woord. Door een van de onderste plaatjes aan te tikken kies je welk plaatje met dezelfde beginletter begint. In opties kun je aan of uit zetten of je de woorden onder de plaatjes wil zien.

Om je antwoord te controleren druk je op controleren.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.
Als additioneel materiaal zijn er knijpkaarten bij dit onderdeel gemaakt. Deze knijpkaarten hebben betrekking op het vinden van twee woorden met dezelfde beginletter.

Klinkerrijm

Bij het onderdeel klinkerrijm gaat het erom dat je twee woorden vindt die op elkaar rijmen. Je ziet in het grote vak een plaatje en een word. Door een van de plaatjes onderin te kiezen, kies je welke twee plaatjes rijmen. Je drukt daarna op controleren om te kijken of je het goed hebt gedaan.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen

Woord bij plaatje

Binnen het onderdeel woord bij plaatje gaat het erom dat je het juiste woord aan het plaatje uit het grote vak koppelt. Door een van de woorden onderin aan te klikken kies je welke er onder het plaatje past. Je drukt nu op controleren. Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.

Klappen van woorden

Binnen het onderdeel woordstukjes gaat het erom dat je zelf het woord klapt en telt uit hoeveel stukjes (klapjes) het woord bestaat. Dit aantal tel je en klik je beneden aan. Vervolgens druk je op controleren. En zie je als je het goed hebt gedaan een smiley. En als je het fout gedaan hebt hoor je dit en zie je een smiley die niet vrolijk kijkt. Je mag het dan nog een keer doen.

Tips voor in de klas

Deze tool is een heel geschikte tool om in te zetten in een kleuterklas. Je kunt deze tool goed introduceren in een kleine kring. En de oefening die gedaan wordt eerst samen met de kinderen doen. Zo kun je als leerkracht ook zien of de kinderen echt begrijpen wat ze moeten doen. Je kunt op dat moment ook nog helpen wanneer kinderen het niet snappen.

Wanneer het voor kinderen echt helemaal duidelijk is wat ze moeten doen dan kun je er ook voor kiezen om kinderen zelfstandig met deze tool te laten werken.

Mijn Mening

Ik vind dit een prettige tool om in te zetten in de klas. De navigatie binnen de tool is heel eenvoudig. Het is echt alleen maar klikken en je kunt aan de slag. Via opties kun je soms ook nog keuzes instellen. Verder vind ik het prettig dat dit een tool is die echt gericht is op een thema, namelijk het thema Sinterklaas.

Elk woordje in deze tool kan uitgesproken worden. Dat vind ik echt een enorme verbetering in deze tool! Echt super. Ook het lettertype vind ik prettig om te lezen.

Kortom ik raad deze tool echt absoluut aan om bij de kleuters mee aan de slag te gaan tijdens de speel/werktijd.

Leave a Reply