Luister naar digitale prentenboeken

Posted by on sep 1, 2018 in Digibord, Materiaal | No Comments
Luister naar digitale prentenboeken

Luister naar bekende prentenboeken

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Zoek in Gynzy op: Gottmer Prentenboeken
Of zoek bij Youtube op: Gottermer leest voor

Luister naar bekende gesproken prentenboeken

Mijn Mening

Ik vind dit echt leuke voorgelezen prentenboeken om in de klas te gebruiken! Gaaf dat Gynzy deze integreert in hun digibordsoftware. En praktisch dat niet Gynzy gebruikers deze tool ook kunnen gebruiken door naar Youtube te gaan.

De boeken worden voorgelezen door een prettige stem. Leuk dat de voorlezer en het boek steeds in beeld komen. De platen uit het boek worden ook regelmatig getoond.

Een ander leuk iets vind ik dat de prentenboeken vrijwel allemaal bekend zijn! Zo worden onder andere Aadje Piraatje, Kleine muis zoekt een huis en Ik zou wel een kindje lusten voorgelezen.

Wat ik verder als leerkracht leuk vind is dat je deze tool op diverse manieren kunt inzetten. Met dit in het achterhoofd maakt dat deze tool een stuk breder dan alleen maar een leuk verhaal kijken!

Ik hoop dat Gottmer nog meer van dit soort filmpjes blijft ontwikkelen want ze zijn erg leuk en gaaf om in de klas te gebruiken!

Gottmer Prentenboeken

Wanneer je in Gynzy zoekt naar deze tool kun je zoeken in de zoekbalk naar: “gottmer”. Je krijgt dan 16 verschillende voorgelezen prentenboeken te zien! Onder het plaatje staat precies welk prentenboek het is, en hoe lang het prentenboek duurt.

Als je een leuk prentenboek hebt gevonden kies je deze. Het prentenboek wordt dan fullscreen afgespeeld op het digibord of computer!

Alle prentenboeken worden voorgelezen door bekende en minder bekende Nederlanders. Zo lezen onder andere Diewertje Blok, Ronald Griphart en Mylou Frencken voor.

Je kunt deze prentenboeken ook opzoeken op Youtube. Wanneer je geen Gynzy hebt kun je zo toch gebruik maken van deze prentenboeken.

Tips voor in de Klas

Je kunt deze prentenboeken natuurlijk met de hele klas bekijken. Tijdens het kijken van het prentenboek kun je deze ook af en toe stil zetten en kinderen vragen stellen over het prentenboek.

Een andere mogelijkheid is om een aantal kinderen het prentenboek wat je binnenkort in de kring gaat voorlezen. Alvast ene keer te luisteren via de computer. Op deze manier zijn ze al een beetje voorbereid op wat komen gaat.

Wanneer je prentenboeken gaat voorlezen is het belangrijk om vragen te stellen. Deze vragen kun je op verschillende niveaus stellen. Daarom ontwikkelde uitgeverij Pica in 2015 de vragenkaart. Deze kun je heel goed gebruiken in combinatie met de tool van de voorleeshoek! Hiervoor is het belangrijk dat je van te voren het prentenboek al een keer bekeken hebt. Want dan weet je precies waar je de opname even stil moet zetten.

Download de vragenkaart.

Wat leer je van de Prentenboeken

Van deze tool leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

  • Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Verder leer je van deze app:

  • Concentreren op een verhaal
  • Luisteren naar een verhaal
  • Nieuwsgierigheid ontplooien
  • Kritisch kijken naar afbeeldingen

En verder moet je gewoon heel erg genieten van deze tool!

 

Leave a Reply