Avontuurlijk bouwen!

Posted by on mrt 19, 2020 in Materiaal | No Comments
Avontuurlijk bouwen!

In dit blog wil ik je samen met mijn collega Nicole Verdonk, meenemen in een aantal toffe bouwopdrachten. Deze zijn leuk voor thuis. Maar kun je straks ook heel goed op school doen!

Als kader voor de bouwopdrachten nemen we . Een klein beetje achtergrond over STEAM.

Wat is STEAM eigenlijk?

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics. Wanneer je dit vertaald staat het voor Wetenschap, Technologie/Techniek​, Bouwkunde, Kunst en Wiskunde.

Een uitgangspunt bij STEAM-onderwijs is dat de kleuters de ruimte krijgen om te ontwerpen, ontdekken, aan te passen en samen te werken. Het proces is evenzo belangrijk als het resultaat!

Het zijn meer opdrachten/uitdagingen die je geeft aan de kleuters. Hierbij zijn verschillende vakgebieden aan elkaar gelinkt. Om zo verbanden te leggen.

En als leerkracht, of nu thuis kun je steeds prikkelende vragen stellen aan de kleuters!

Een Theater van Duplo!

Maak een theater van Duplo! Hoe je zo’n theater maakt lees je hier.

Wanneer het theater af is ga je natuurlijk eerst ontdekken en spelen met het theater! Maar daarna ga je als ouder samen met je kind. Of als juf met de kleuters ontdekken!

Wat wat gebeurt er als je de lichtbron verder van het podium af zet? En hoe kunnen we er voor zorgen dat de schaduwen van de figuurtjes heel groot worden? En als we de figuurtjes dichter bij de lichtbron houden hoe zien ze er dan in het theater uit?

Bouwen met kosteloos Materiaal

Thuis heb je vast wel kosteloos materiaal. Denk hierbij aan wc rollen, kranten, dozen, melkpakken en meer van dit soort dingen. Kun je van kosteloos materiaal een stevig huis bouwen? Je kind/kleuter gaat een huis bouwen van alle materialen. Maar wanneer is je huis nou stevig? Juist hier kom je als ouder om de hoek kijken! Samen met je kind/kleuter onderzoek je de volgende aspecten:

  • Kun je springen naast het huis?
  • Als je wappert met een krant wat gebeurt er dan met het huis?
  • En als je gaat blazen? Blijft het huis dan staan? Eventueel kun je hier ook een föhn voor gebruiken.

Als tijdens het bouwen je huis omvalt of instort. Wat moet je dan doen om het huis steviger te maken?

Wat kun je bouwen van…

Verzamel in een bak materialen om mee te bouwen. Stel vervolgens de kleuters/je kind de vraag: “wat kun je hier mee maken”. Om het iets uitdagender te maken kun je de kleuters/je kind ook vragen: “kun je hier iets ronds mee maken”. De kleuters/je kind zal nu actief met de opdracht aan de slag gaan. Als de kleuters/je kind klaar is dan kun je het samen bespreken. Is de opdracht gelukt?

Uitdagend bouwen met Kapla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto’s gebouwen

Veel kinderen hebben thuis ook kapla! En juist met kapla kun je heel erg veel. Toon je kind een van de verschillende gebouwen. Lukt het je kind om dit gebouw na te maken? Als een gebouw rond is… Hoe maak je dit dan van kapla? Misschien kunnen jullie samen achtergrondinformatie over het gebouw opzoeken!

Hier zijn een aantal voorbeelden om na te bouwen –> foto’s gebouwen.

Enne in de stad waar jij woont daar is vast ook een bekend gebouw. Zoek het op en bouw het na!

 

 

 

 

 

Leave a Reply