Wat is belangrijk en wat niet?

Geplaatst door op okt 30, 2016 in Week van de juf | Geen reacties
Wat is belangrijk en wat niet?
  • pot01
  • pot02
  • pot03
  • pot04

Op internet kwam ik het verhaal wat hier onder staat tegen. Het zette mij aan het denken. Want wat zijn nou eigenlijk de golfballen in mijn leven. En wat de steentjes? En natuurlijk wat is bij mij het zand? Het liet mij vooral nadenken over mijn privé leven. Onvermijdelijk kwam er natuurlijk ook de gedachte over mijn werk naar voren.

Wat zou er gebeuren als ik die pot nou eens voorstel als mijn werk? Wat zijn dan de golfballen? Natuurlijk de kinderen! Daarom ben ik ook juf geworden. Ik wil mij dit jaar meer de focus leggen op het individuele kind. Wat heeft dit kind nodig om vooruit te komen. Immers zij zijn het belangrijkste in mijn klas. Daar moet onderwijs om draaien. Ik zou het heel fijn vinden wanneer elk kind thuis komt en het gevoel heeft gezien te zijn door de leerkracht en natuurlijk weer een stukje vooruit geholpen is in zijn/haar ontwikkeling.

De vergaderingen en werkgroepen zijn wat mij betreft de steentjes. Natuurlijk moet ik hier ook mijn steentje aan bij blijven dragen. Maar ik wil mijn tijd wel goed blijven verdelen. Immers kinderen zijn het belangrijkste dan is het belangrijk dat ik daar het meeste tijd aan besteed. Als ik de kinderen koppel aan de vergaderingen dan wil ik ook dat de vergaderingen veel meer gaan opleveren voor de kinderen.

Alle randzaken de “snelle tussendoortjes” zoals opruimweken, onderzoek(je) van de universiteit, en dergelijke zijn voor mij dan weer het zand. Hier wil ik echt minder tijd aan kwijt gaan zijn. Vaker nee zeggen tegen dit soort dingen. Want het kost mij nu te veel tijd. En levert voor de kinderen vaak niet genoeg op.

Het verhaal over de mayonaisepot, de golfballen, steentjes en het zand wil ik jullie niet onthouden. Ik ben benieuwd naar wat jullie er van vinden!

Het Verhaal

Een professor stond voor zijn filosofie klas en had voor zich een aantal spullen liggen. Op het moment dat zijn les begon, pakte hij een grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. Hij vroeg zijn klas of de pot vol was. En ja, zei de klas, de pot is vol.

Vervolgens pakte de professor een doos met steentjes en gooide deze ook in de pot. Hij schudde de pot en de steentjes rolden de pot in en namen plaats op de lege plekjes tussen de golfballen. Weer vroeg hij zijn klas, is de pot vol? En ja, stemden zij in, de pot is vol.

Toen pakte de professor zijn volgende doos, deze was gevuld met zand. En ook deze deed hij in de pot. Zoals je misschien begrijpt, de zandkorreltjes namen plaats in de lege ruimten die de pot nog had. Toen hij weer vroeg aan zijn studenten of de pot vol was waren zij het unaniem met elkaar eens, ja, de pot was nu echt vol.

De professor haalde twee glazen gevuld met bier onder zijn bureau vandaan en gooide de hele inhoud in dezelfde pot. Het bier vulde de mini gaatjes die nog over waren gebleven. De studenten lachten.

‘Nu,’ zei de professor toen het weer stil was, ‘stel je voor dat deze pot jouw leven voorstelt. De golfballen zijn de belangrijkste dingen – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je grootste passies – en als je alles voor de rest kwijt raakte en je alleen dit zou overhouden, dan was je leven nog steeds vol, compleet. De steentjes zijn de andere dingen die ook belangrijk zijn, zoals je baan, je huis en je auto. En het zand is de rest, de kleine dingen.

Als je het zand als eerst in de pot doet,’ vervolgde hij, ‘dan is er geen ruimte meer over voor de steentjes en de golfballen. En in het leven werkt dat precies op die manier.

Als je al je tijd en energie besteedt aan kleine dingen, dan zul je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn.

Focus je op de dingen die echt belangrijk zijn voor jouw geluk.

Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Ga op bezoek bij je grootouders. Neem je partner mee uit eten. Er is altijd nog tijd om het huis schoon te maken en het gras te maaien.

Zorg eerst dat je de golfballen in je pot hebt zitten, de dingen die echt belangrijk zijn. De rest is alleen zand.’

Een van de studenten steekt haar vinger op en vraagt waarvoor het bier stond. De professor lachte en zei ‘Ik ben blij dat je het vraagt. Het bier laat zien dat het niet uit maakt hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een paar biertjes met vrienden.’

Related posts:

Leave a Reply