Vijf Augurken – Win niet de laatste slag!

Geplaatst door op mei 28, 2017 in Spelletjes | Geen reacties
Vijf Augurken – Win niet de laatste slag!

Win niet de laatste slag

Leeftijd: 7+
Prijs: € 10,95

Het Spel

Als ik het doosje van het spel open dan zie ik dat er 60 spelkaarten inzetten. Ook zitten er 30 houten augurken in. En er zitten natuurlijk spelregels in.

Als je het spel wilt gaan spelen leg je de augurken op tafel. Je schud vervolgens de kaarten. Elke speler die mee doet aan het spel krijgt dan 7 kaarten.

Vijf augurken wordt gespeeld in rondes. Elke ronde bestaat uit 7 slagen. Het doel is om niet de laatste, zevende, slag te winnen. De winnaar van de zevende slag krijgt augurken. Een slag speel je als volgt. In de eerste slag legt de jongste speler een kaart op. Nu heb je als medespler twee keuzes. Of je legt een kaart met dezelfde waarde of hoger op. Of legt de laatste kaart uit je hand op. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld wint de slag en start de volgende slag. De kaarten die zijn opgelegd worden nu opzij gelegd.

Dit gaat door tot er 7 slagen zijn geweest. In de laatste slag krijgt de gene die de slag wint een bepaald aantal augurken.

Daarna worden alle spelkaarten opnieuw geschud en krijgt iedereen weer 7 spelkaarten. Je gaat net zo lang door met de slagen tot iemand 5 houten augurken heeft. Wanneer je 5 houten augurken hebt dan heb je verloren en mag je niet meer mee doen aan het spel. Dit gaat zo door tot dat alle spelers op 1 na zijn afgevallen.

De speler die als laatste overblijft heeft dan gewonnen.

Tips voor in de Klas

Dit spel kun je al vanaf 7 jaar met kinderen spelen. Mijn tip hiervoor is om als je het spel speelt leg dan de eerste ronde de spelkaarten gewoon open voor de kinderen neer. Het gaat er dan niet om wie er wint maar het gaat er juist om dat kinderen leren wat de waarde is van de kaarten.

Je kunt als leerkracht/ouder kinderen in deze situatie ook echt helpen door met ze te kijken wat is de waarde van de kaart die als eerste werd neergelegd. En welke kaarten heb je zelf? Op deze manier worden kinderen zich bewust van de getallenrij en de waardes van de getallen.

 

Wat leer je van dit Spel?

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Met als belangrijkste tussendoelen:

Taal voor het uitdrukken of benoemen van:

  • Getallen en getalnotaties
  • Het structureren van getallen

Verder leer je van dit spel:

  • Strategisch spelen
  • Je concentreren op een spel
  • Reageren op acties van andere

Mijn Mening

Ik vind dit een leuke en leerzaam spel! Kinderen die de telrij eenmaal doorhebben snappen dit spel al snel. Hierdoor kun je het spel makkelijk met kinderen spelen. En leent het zich ook om kinderen te laten oefenen met tellen.

Het concept van het spel is voor kinderen snel duidelijk en spreekt daardoor erg aan. Van kinderen kreeg ik wel terug dat je tijdens het spel altijd moet opletten! Want je moet in de gaten houden welke kaarten er liggen. En welke kaart jij zou kunnen opgooien.

Tijdens het spelen merk ik dat het spel redelijk vlot verloopt en dat je het dus makkelijk kunt spelen ook al heb je niet al te veel tijd.

Ik vind dit echt een leuk en leerzaam spel!

 

Related posts:

Leave a Reply