Träxx- Zoek de ideale weg

Geplaatst door op apr 24, 2017 in Spelletjes | Geen reacties
Träxx- Zoek de ideale weg

tr01

Maak de langste weg

Leeftijd: 7 – 99 jaar
Aantal spelers: vanaf 1 speler maximaal 4
Prijs: € 20,95

Het spel

Als ik de doos van träxx open zit er het volgende in:

  • Uitleg van het spel
  • 15 spelkaarten
  • 4 stiften
  • 4 spelersbordjes

Het spel spelen

Elke speler krijgt een eigen spelersbordje en een stift. De bordjes zijn allemaal hetzelfde. Alleen het startpunt, de zwarte stip, is bij iedereen anders. Schud vervolgens de 15 kaarten en leg ze op een stapel omgekeerd op tafel. Een willekeurige speler pakt nu de bovenste kaart van de stapel en legt deze er open naast.  Op elke kaart staan 4 tot 5 gekleurde zeshoekige kleurvelden welke corresponderen met de kleurvelden op het speelbord. Alle spelers kunnen nu hun lijn verlengen door over de gekleurde velden heen te gaan die op de kaart staan afgebeeld. Wat daarbij belangrijk is, is dat je de lijn niet onderbreekt en niet kruist. Een ander belangrijk punt is dat je de weg maar aan een kant mag verlengen per beurt. Als je niet kunt of wilt spelen mag je aangeven dat je past.

Een tip stip de gekleurde velden die je kunt gebruiken aan voor je gaat tekenen. Zo kun je makkelijk de route bepalen.

Als iedereen geweest is dan mag de volgende speler een kaart omdraaien en begint het weer van voor af aan.

Op het spelersbordje staan ook getallen. Als een speler een puntveld bereikt dan zegt de speler dit luid en duidelijk. Als je de eerste speler bent die dit puntveld bereikt krijg je dat aantal punten. Ben je de tweede speler die een puntveld bereikt dan krijg je de helft. Dit geldt ook voor de andere spelers.
De punten noteer je in de kolom voor de punten aan de rechterkant van het spelbordje.

Als alle 15 spelkaarten zijn omgedraaid eindigt het spel voor de puntentelling. Alle spelers tellen nu hun punten op. Het totaal uit de kolom met de cijfers tel je bij elkaar op en noteer je bij de +kolom. Daarna noteer je hoeveel gekleurde vlakjes geen lijn hebben. Voor elk gekleurd vlakje krijg je 1 punt. Dit totaal noteer je in de -kolom. Vervolgens maak je de som van het getal uit de +kolom en -kolom. Dit is de totaal score.

Tips voor in de klas

Het spel wordt door kinderen makkelijk begrepen. Wat ik heb gedaan heb is dat ik het spel eerst met een klein groepje heb gespeeld met een spelkaart. Op een spelkaart werd dan een route gemaakt met alle 15 kaarten. Op die manier kun je kinderen ook goed uitleggen dat het slim is om te kijken dat je zo veel mogelijk velden haalt.

Daarna is het slim om samen met de kinderen het spel een keer, indien nodig natuurlijk meer, mee te spelen. Op deze manier kun je ze tijdens het spel nog op weg helpen.

Over het algemeen zijn kinderen daarna goed in staat om zelfstandig het spel te spelen.

Wat leer je van dit spel

Door het spel träxx te spelen leren kinderen verschillende dingen:

  • Logisch denken
  • Systematisch denken
  • Doorzetten
  • Uitproberen van verschillende oplossingsstrategieën
  • Stimuleren van rekenkundig denken
  • Concentreren op een activiteit

Mijn Mening

Ik vind dit een leuk spel voor kinderen waar ze actief mee bezig kunnen zijn. Ik merk dat kinderen het spel na 1  a 2 keer samen spelen goed begrijpen en er mee aan de slag kunnen.

De spelersbordjes zijn uitwisbaar als je er met een whitboardstift op schrijft. Dat vind ik prettig want dan kun je de bordjes meerdere malen gebruiken. Ik merk ook dat je dit spel goed met 4 kunt spelen ik vind dit ook echt maximaal.

Ik merk aan de kinderen dat het spel niet snel verveeld dit komt voor een deel ook doordat het startpunt van elk spelersbordje anders is. En omdat de spelkaarten elke keer een andere volgorde heeft.

Dit spel is ook populair bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Ik merk dat deze kinderen sneller de kunnen schakelen hoe de lijnen moeten lopen. Wat ik ook zag is dat ze ook naar elkaars spelersbordje kijken.

Dit spel vind ik echt een waardevolle aanvulling voor onze spellenkast.

Related posts:

Leave a Reply