Toetsen

Geplaatst door op jan 2, 2016 in Week van de juf | Geen reacties
Toetsen
  • toetsen

Op internet kwam ik de poster van topwijs.nl deze poster laat heel goed zien wat een toets allemaal niet meet. En waar is het zeker! Dit geldt ook niet alleen voor kleuters maar ook voor alle andere kinderen! Ik ga ‘m zeker de komende tijd in mijn klas ophangen als de CITO’s eraan komen.

De komende tijd staat de CITO er weer aan te komen. Natuurlijk kunnen we een discussie voeren of de CITO bij de kleuters zinvol is. Maar die discussie wil ik niet met jullie aangaan. Ons bestuur heeft besloten dat de toetsen gedaan moeten worden, ook bij de kleuters van groep 2. Dus daar moeten we ons aan houden.

Ik vind het belangrijk dat als we kinderen toetsen, wat voor toets het ook is. Dat we ze kinderen op hun gemak stellen. Dit doe ik onder andere door zelf de toetsen af te nemen. En niet bijvoorbeeld door een ondersteuner, hoe goed deze mensen ook zijn! Ik ben de juf en wil zien hoe de kinderen reageren. Het kan zijn dat kinderen niet lekker in geslapen hebben of niet lekker in hun vel zitten. Ik weet dat en kan van belang zijn als ik de toets ga nakijken. Soms hebben kinderen ook even een bemoedigend knikje nodig. Of een aai over hun bol. Maar juist die kleine dingen doen het voor kinderen!

Als de toetsen gemaakt zijn maak ik natuurlijk een analyse van de toetsen. Ik bekijk dan alles echt grondig. Klopt het met wat ik verwacht had? Klopt het met wat ik zie in de klas? Natuurlijk kijk ik naar de scores maar ik kijk vooral of mijn verwachtingen kloppen. Een score is ook maar een kaal cijfer. Waar je een onderlegger achter moet leggen met waarom is dit er uit gekomen. Als ik merk dat veel kinderen moeite hebben met serieren is het voor mij ook een signaal dat ik moet gaan kijken naar mijn onderwijsaanbod. Was het enkel de vraagstelling op de toets of  en ik het serieren voldoende aanbod laten komen? Het houdt mij dus ook een spiegel voor.

Voor alle meesters en juffen die de toetsen af moeten nemen de komende tijd succes! Alle kinderen die de toetsen moeten maken wens ik natuurlijk ook succes en wat ik ook altijd zeg… “Een toets is maar een moment opname en zegt wat jij op dat moment wist”.

Related posts:

Leave a Reply