Take it Easy! – Maak lijnen en verdien punten

Geplaatst door op sep 17, 2017 in Spelletjes | Geen reacties
Take it Easy! – Maak lijnen en verdien punten

Maak de langste lijn en verdien de meeste punten

Leeftijd: 7 – 99 jaar
Aantal spelers: 1 – 6
Prijs: €

 

 

Het Spel

Als ik de doos open zie ik dat ik 6 dubbelzijdige spelborden heb. 6 sets van 31 tegels. Van deze 31 tegels zijn er 4 bonus tegels en 27 reguliere tegels. Om het spel te beginnen kiest elke speler een spelbord en pakt elke speler een set tegels. Een van de spelers wordt de omroeper.

Alle spelers, behalve de omroeper leggen nu hun tegels open voor zich neer. De omroeper legt zijn tegels gesloten voor zich neer. Het is verstandig om je tegels op basis van de cijfers aan de bovenkant neer te leggen. Dat maakt het makkelijker tijdens het spel.

Het doel van het spel is om een zo lang mogelijke lijn van een bepaalde kleur te vormen met je tegels. Een lijn kan onderbroken worden door een andere kleur. De lijn stopt dan.

Het spel begint en de omroeper kiest willekeurig een van zijn tegels en draait deze om. Vervolgens roept de omroeper om welke drie cijfers er op de tegel staan. Alle ander spelers zoeken dezelfde tegel op. En iedereen legt vervolgens de tegel op het spelbord. Het spel gaat net zo lang door tot het hele spelbord is gevuld met tegels.

Als alle tegels zijn neergelegd dan worden de punten berekend! Elke lijn wordt afzonderlijk berekend. En levert zo punten op. De gene met meeste punten wint het spel!

Er is ook een variant voor een speler. Dan maak je ook weer lijnen. En probeer je steeds je eigen persoonlijke score te verbeteren.

Verder zijn er ook nog diverse andere varianten van het spel, die ontzettend leuk zijn om te doen

Tips voor in de Klas of Thuis

Dit spel kun je prima thuis of in de klas spelen. Ik merk dat kinderen het spel makkelijk begrijpen. Wat ik gedaan heb is het spel eerst met 3 kinderen spelen. Ik was dan de omroeper. En vroeg regelmatig aan de kinderen om goed naar hun lijnen te kijken, zodat ze echt strategisch hun tegels neer gingen leggen.

Na de eerste keer samen spelen werd een van de andere kinderen omroeper. Ik hielp dan om de kinderen strategisch te laten nadenken. Na 2 keer samen spelen merkte ik dat de kinderen echt wel in staat waren om het spel zelfstandig te spelen. Met het tellen van de punten moesten ze soms nog wel een beetje geholpen worden.

Wat leer je van dit Spel?

Als ik naar de kerndoelen kijk leer je van take it easy het volgende:

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Verder leer je van dit spel:

  • Logisch denken
  • Systematisch denken
  • Doorzetten
  • Uitproberen van verschillende oplossingsstrategieën
  • Stimuleren van rekenkundig denken
  • Concentreren op een activiteit

Mijn Mening

Ik vind dit echt een leuk spel om samen met kinderen te spelen! Ik merk dat kinderen snel doorhebben hoe het spel werkt. En waar ze op moeten letten. Ook het omroeper zijn vinden kinderen erg leuk! Zo zijn ze even een beetje de leider van het spel.

Het spel verveelt niet snel, want elk spel dat je speelt is anders. Je weet nooit precies welke tegel er tevoorschijn gehaald wordt. En hoe je dit dan weer goed kunt plaatsen op je bord.

Dit spel is ook populair bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Ik merk dat deze kinderen sneller de kunnen schakelen hoe de lijnen moeten lopen. Wat ik ook zag is dat ze ook naar elkaars spelersbordje kijken.

Dit spel vind ik echt een waardevolle aanvulling voor onze spellenkast. En ook voor thuis is een een waardevolle aanvulling in de spellenkast!

Related posts:

Leave a Reply