Stekkels – Uitdagend bouwen

Posted by on nov 12, 2017 in Materiaal | No Comments
Stekkels – Uitdagend bouwen

Uitdagend bouwen met blokken

Leeftijd: 2 – 99 jaar

 

 

Wat zijn Stekkels

Een tijdje geleden kwam ik op internet Stekkels tegen. En eigenlijk was mijn nieuwsgierigheid gelijk gewekt. Stekkels zijn namelijk houten blokken. Ze zijn gemaakt van beukenhouten. Alle Stekkels worden met de hand geschuurd. Hierdoor zijn de Stekkels splintervrij en hebben ze allemaal een unieke vorm. Ook zijn ze niet behandeld met chemische bestanddelen.

Als ik de Stekkels in m’n handen heb zijn ze niet echt zwaar. Alle Stekkels hebben een eigen formaat en vorm. Zo heb je platten ronde vormen, ronde vormen, rechthoekige en langwerpige Stekkels.

Wat kun je met Stekkels

Tja dat ligt natuurlijk voor de hand bouwen! Maar ik vind dat er eigenlijk meer mee kan. Je kunt Stekkels bijzonder goed combineren met ander materiaal. Combineer Stekkels eens met dieren, de treinbaan of lego!

Je kunt kinderen natuurlijk ook meer een gerichte opdracht geven, bijvoorbeeld om een zo hoog mogelijke toren te maken. De toren mag dan niet omvallen ;-). Of laat kinderen met de Stekkels eens een brug maken op de grond. Je maakt deze opdracht een stukje moeilijker door bijvoorbeeld de brug te maken tussen twee tafels!

Ik weet zeker dat kinderen nog veel meer combinaties kunnen maken met Stekkels! En daar hoef je als leerkracht/pedagogisch medewerker helemaal niets voor te doen. Alleen het materiaal neer te zetten en het te presenteren aan kinderen.

Wat leer je van met Stekkels bouwen

Ik ben zeker van mening dat Stekkels kunnen bijdragen aan de ontwikkeling!

Om met de Stekkels te bouwen heb je een vaste hand nodig. Elke Stekkel heeft namelijk een unieke vorm. En soms kunnen constructies niet altijd even stabiel zijn. Door te bouwen trainen kinderen de handspieren en ontwikkelen ze hun grove motoriek.

Stekkels hebben allemaal een eigen unieke vorm. Hierdoor kunnen bouwwerken tijdens het bouwen wel eens omvallen. In sociaal emotioneel opzicht leer je dus hoe je om moet gaan met teleurstellingen. Want het is natuurlijk vervelend als je bouwwerk omvalt.

Ik vind ook dat Stekkels uitdagen om na te denken. Elke Stekkel heeft een eigen vorm. Maar hoe bouw je nu een stevige constructie. En hoe moet je dan op de vlakken bouwen?

Natuurlijk bouwen kinderen niet alleen. En om een bouwwerk te maken moet je met elkaar communiceren. Dus ook de mondelinge taalvaardigheid en de sociale interactie wordt gestimuleerd!

Mijn Mening

Meteen al toen ik de Stekkels binnen kreeg werd ik enthousiast! De vorm is prachtig. En de Stekkels liggen prettig in de hand.

Toen ik de Stekkels mee naar school nam merkte ik meteen evenveel enthousiasme bij mijn leerlingen. Ze gingen eigenlijk zonder opdracht meteen experimenteren wat je met de Stekkels zou kunnen doen. Er werden torens, bruggen en andere constructies gebouwd.

Aan de kinderen merkte ik dat ze eigenlijk voor langere tijd geboeid bleven met de Stekkels. Ik hoefde als leerkracht alleen de Stekkels maar aan te bieden en er werd vanzelf spel aan toegevoegd. Op een gegeven moment heb ik de dieren bij de Stekkels gezet en gevraagd of de kinderen misschien een hok voor de 5 dieren konden bouwen. De dieren moesten er in kunnen staan. Deze opdracht werd enthousiast opgepakt door de kinderen! En zelfs na een week spelen waren ze nog lang niet uitgebouwd met de Stekkels.

Vooral het feit dat kinderen lang geboeid blijven met de Stekkels geeft bij mij aan dat dit echt een waardevolle toevoeging is in de bouwhoek. Ook het feit dat door een kleine toevoeging, in dit geval de dieren, er weer geheel nieuw spel opgang komt vind ik geweldig.

De Stekkels zijn echt in diverse groepen in te zetten. Bij de kleuters zie je natuurlijk heel ander spel dan in een middenbouwgroep. In een middenbouwgroep kun je kinderen ook opdrachten geven om uit te voeren. En zelfs op een kinderdagverblijf zijn Stekkels een waardevolle aankoop!

Ik vind dat Stekkels een echte verrijking zijn voor in de speel- leeromgeving! En dat ze eigenlijk niet mogen ontbreken op scholen en kinderdagverblijven.

Leave a Reply