Spelen is leren voor het leven

Geplaatst door op okt 30, 2015 in Week van de juf | Geen reacties
Spelen is leren voor het leven
  • spelen

Laatst liep ik rond bij de grote Zweed. En in de lift zag ik deze tekst staan. En weet je… Daar ben ik het helemaal mee eens! Van spelen leren kinderen zo veel! Veel meer dan wij ze in een taallesje of rekenlesje kunnen leren. Spelen is zo veel meer. Spelen is zo belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Met spelen leg je een belangrijke voorwaardelijke basis om later te leren rekenen en rekenen. Door spelen horen, voelen, ruiken, proeven, ervaren kinderen zo veel. En dat is zo belangrijk!

Door spelen ontwikkeld een kind zich op de volgende gebieden:

  • Emotioneel: Door spel leert een kind allerlei emoties kennen. En allerlei ervaringen. Een kind leert door het spel hoe het om moet gaan met de ervaringen en emoties die het opdoet.
  • Cognitief: Door spelen leert een kind zich beter concentreren, logischer denken, onthouden, en je krijgt een grotere woordenschat doordat je taal gebruikt tijdens het spel. Kinderen leren samen te spelen. Ze leren verantwoordelijk te zijn. Maar ook om onafhankelijk te zijn zelf iets kunnen regelen/organiseren.
  • Motorisch: Ze bewegen hun hele lichaam tijdens het spel dus ook de motoriek ontwikkeld zich sterk.

Spelen is dus zo veel meer dan ‘gewoon’ bouwen in de bouwhoek, samen een spel spelen, spelen in de poppenhoek of ergens anders!

En deze tekst vind ik niet alleen voor kleuters passend! Ook in andere groepen is het nog zo nodig om te spelen!

Related posts:

Leave a Reply