Rush Hour Jr – Puzzel de IJskar uit de file

Geplaatst door op mei 14, 2015 in Spelletjes | Geen reacties
Rush Hour Jr – Puzzel de IJskar uit de file
 • rh01
 • rh02
 • rh04
 • rh03
 • rh05

Puzzel de ijskar uit de file!

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Spelers: 1
Prijs: € 19,99
Koop Rush Hour Jr

Het Spel

Als ik de doos van Rush Hour Jr open dan zit er het volgende in:

 • 40 opdrachtkaarten op 4 niveaus
 • 16 verschillende auto’s
 • 1 grondplaat voor de auto’s
 • opbergzakje
 • handleiding

Het spel Rush Hour Jr is een spel wat je met een persoon kunt spelen. Er zitten 40 verschillende opdrachten in verdeeld in vier niveaus:

 • Beginner
 • Half gevorderd
 • Gevorderd
 • Expert

Van elk niveau zijn er 10 opdrachtkaarten. De kaarten lopen onderling ook op in moeilijkheidsgraad.

Als een speler een kaartje heeft gepakt dan moet je de plattegrond lezen. En de auto’s op de juiste plekken zetten. Het is nu vervolgens de opdracht om de ijskar een vrije toegang te geven naar de uitgang. Dit kun je bereiken door de andere auto’s te schuiven. Echter is er een regel. De auto’s mogen niet worden opgetild of worden gedraaid!

Naarmate de kaarten oplopen moeten de spelers steeds verder vooruit denken en logisch gaan redeneren. Op de achterkant van de kaart staat de oplossing van de puzzel die je maakt.

Tips voor in de klas

Dit spel heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Echter vind ik het wel belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden:

 • Kunnen de kinderen de plattegronden met autootjes lezen en op basis van deze plattegrond de auto’s neerzetten op de grondplaat? Geef hierbij tips als letten op de kleur en lengte.
 • Begrijpen kinderen dat ze de auto’s heen en weer kunnen laten rijden en hiermee de weg vrij kunnen maken voor andere auto’s. Dit kan soms betekenen dat je een ander autootje verplaatst en dan weer en ander moet verplaatsen.
 • Maak kinderen bewust van het feit dat het niet belangrijk is om het spel in het minste aantal zetten te halen.
 • Het lezen van de oplossing is niet altijd makkelijk. Help kinderen hier desgewenst bij.
 • Stimuleer kinderen om door te zetten. Sommige kinderen proberen niet lang een oplossing te vinden en gaan het liefste meteen door naar een andere kaart.

Met dit spel kun je als leerkracht observeren hoe een kind ruimtelijk handelt en redeneert. Kan een kind vooruit denken en plannen?

Soms vinden kinderen het moeilijk om door te zetten als iets moeilijk is. Door een aantal keer mee te spelen en met kinderen te bespreken wat ze aan het doen zijn en ze te vragen of dat handig is stimuleer je ze en help je ze met doorzetten.

Verder vind ik het eigenlijk heel belangrijk dat kinderen een dergelijk spel samen spelen. Natuurlijk kan het wel alleen. Mar samen leren ze vaak meer. Ze kunnen samenwerken en stimuleren elkaar.

Wat leer je van dit spel?

Het spel rush hour jr is een redeneerspel. Veel kinderen vinden dit soort spellen leuk om te doen. Het meest belangrijke kenmerk van een redeneerspel is dat je ze in je eentje kunt spelen en ze doen een beroep op jouw probleemoplossende vaardigheden.

Met dit spel oefen je het opbouwen van een strategie. Je leert je strategie steeds verder verfijnen en aanvullen. Ook word er een beroep gedaan op het reflecterende vermogen van kinderen. Want wat heb je gedaan? Werkte dit juist wel of niet? Hoe kun je hier verder mee gaan? Dit zijn vragen waar kinderen mee aan de slag gaan als ze met Rush Hour Jr werken.

Wat kan gebeuren is dat kinderen gaan gissen. Dit komt vaak omdat ze veel stappen moeten zetten. Kinderen moeten ook echt leren om door te zetten ook al lukt het soms niet. Ook moeten kinderen leren zich te concentreren op een activiteit. Help kinderen hierbij door me te spelen.

Mijn Mening

Rush Hour Jr is een spel wat bij de kinderen in mijn klas direct aansloeg en kinderen uitnodigt om er mee aan de slag te gaan. De autootjes hebben vrolijke kleuren en passen bij de belevingswereld van kinderen. De autootjes zijn niet te klein en schuiven prettig over de grondplaat.

Voor kinderen zijn de opdrachtkaartjes herkenbaar in moeilijkheidsgraad door de ijsjes die te zien zijn. Dit is voor kinderen herkenbar. Wat je natuurlijk ook kunt doen is maar een bepaald aantal kaartjes geven.

De oplossingen die op de achterkant is soms voor kinderen niet zo makkelijk leesbaar. Ze begrijpen niet altijd goed wat er bedoelt wordt. Dit is op zich niet erg, als je er met kinderen maar wel afspraken over maakt.

Dit is echt een spel waar kinderen voor langere tijd geconcentreerd mee bezig kunnen zijn. Ik vind het prettig dat je bij dit spel de mogelijkheid hebt om kinderen alleen te laten werken maar dat je ze ook kunt laten samenwerken. Op deze manier kun je kinderen ook even een rust momentje alleen geven.

Rush Hour jr is een erg geschikt spel voor kinderen in groep 1 en 2 met een ontwikkelingsvoorsprong. Maar ook kinderen in de groepen 3 tot en met 8 zullen veel plezier beleven aan de pittige uitdagingen!

Fijn dat er een zakje bij zit waar je alle materialen van Rush Hour junior in kunt doen. De doos is vaak na een tijdje kapot of kwijt. Maar met dit zakje zal dat niet zo snel gebeuren.

Dit spel is een echte aanwinst in de klas!

Een filmpje hoe het spel gespeeld wordt:

Related posts:

Leave a Reply