Oefen de tafels van 1 tot 10!

Leeftijd: 8 – 12 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPad
badge_appstore-lrg

De App

tafelmonsters02

Alle tafelmonsters zijn gevlucht. Daarom is alles grijs en grauw. Om tafelmonsterland weer kleur te geven en de tafelmonsters terug te laten komen zul je tafelsommen moeten gaan maken. Hoe meer sommen je goed maakt hoe meer kleur er in tafelmonsterland komt!Het werken met deze app is eigenlijk heel eenvoudig. Je selecteerd eerst hoeveel sommen je wilt gaan maken. Vervolgens kies je welke tafels je wilt trainen. Je hebt hierbij de mogelijkheid om meerdere tafels door elkaar te oefenen. Maar je kunt er ook voor kiezen een enkele tafel te oefenen.

Je komt nu terecht in de oefenwereld van tafelmonsterland. Je moet de uitkomst van de som op het snoepje slepen. Als je onverhoopt merkt dat je een fout antwoord op het snoepje gesleept hebt klik je op het zwarte snoepje. Je krijgt nu een nieuw snoepje. Als je het goed doet dan eet het monster het snoepje op. Doe je het fout dan eet het monster het snoepje niet op. Aan het einde van de oefening krijg je te zien hoeveel sommen je goed hebt gemaakt en welke monsters je hebt verdient voor in het tafelmonsterland.

Tips voor in de klas

Deze app is heel goed in te zetten in de klas. Je kunt kinderen een bepaalde tafel laten oefenen die ze nog niet goed beheersen. Of juist meerdere tafels door elkaar laten oefenen.

Met deze app is het ook leuk om een tafelcircuit te doen. Dit kun je als volgt vorm geven. Je maakt 3 groepjes met kinderen. En hebt 3 verschillende tafelactiviteiten:

  • Opdracht 1: tafels oefenen met de app tafelmonsters, hierbij is het belangrijk dat elk kind een eigen iPad heeft. En weet wat hij/zij aan tafels moet oefenen.
  • Opdracht 2: tafels oefenen op het digibord. Bijvoorbeeld tafels flitsen in de digibordsoftware van Gynzy. Dit kun je in een groepje doen. Elk groepje moet bepaalde tafels oefenen.
  • Opdracht 3: tafels oefenen door middel van een werkblad. Hierbij kun je voor elk kind een eigen werkblad maken.

Bij elke opdracht zijn kinderen ongeveer 10 – 15 minuten bezig met het oefenen van tafels. Desgewenst kun je ook meer opdrachten aan je tafelcircuit toevoegen!

Wat leer je van deze app?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.Waarbij de focus met betrekking tot deze app ligt op:

  • (beginnen met) het automatiseren en memoriseren van tafelproducten
  • vorming van een netwerk van tafelproducten
  • voortzetting en uitbreiding van het memoriseren van tafelproducten
  • onderhouden en toepassen van de parate kennis van de vermenigvuldigtafels

Mijn Mening

Wat een leuke leerzame app is dit zeg! Ik vind het als leerkracht prettig dat ik zelf kan bepalen hoeveel sommen mijn leerling maakt. En ook welke tafels geoefend worden. Ik merk dat veel kinderen het leuk vinden om te werken met een game om dingen te oefenen.
De navigatie binnen de app is eenvoudig. Je hoeft alleen maar het antwoord op het snoepje te slepen en aan het monster te geven. Heb je een fout antwoord dan maak je een nieuw snoepje met het juiste antwoord. Het werkt heel intuïtief.

Tijdens het werken met deze app merkte ik bij veel leerlingen van groep 4 en 5 dat ze erg gemotiveerd waren om tafels te oefenen. Ze gaven aan het een leuk spel te vinden wat ze zeker vaker wilde spelen! Sommige kinderen vroegen ook wat voor app dit was en of ze die thuis ook konden krijgen. Kortom de kinderen waren erg enthousiast!

Wat ik verder prettig vind is dat je om volledig met deze app te werken geen in app aankopen hoeft te doen. Ook zit er geen reclame in de app.Deze app is gratis en ik vind het een goede app om mee te oefenen. Kortom… Een echte aanrader zowel voor thuis als op school!

    Leave a Reply