scjr05

Leer programmeren in Scratch

Leeftijd: 6 – 12 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPad
AppStore

De App

scjr03

Als je met programmeren bezig bent vertel je de computer eigenlijk wat hij moet doen. Dat doe je door een taal te gebruiken die de computer snapt. Zo’n taal noemen we een programmeertaal. Er zijn verschillende programmeertalen. Sommige zijn eenvoudig te gebruiken en andere talen zijn ingewikkelder om te gebruiken.
Een taal die niet zo moeilijk te leren, en daarmee gebruiken is, is Scratch. Met Scratch kun je leuke programmatjes en spelletjes maken. Met deze app kun je dat ook doen.

Als je de app start mag je meteen kiezen wat je wilt binnen deze app. Wil je uitleg? Dan tik je op het vraagteken. Je krijgt dan een filmpje zonder taal te zien. In dit filmpje wordt duidelijk wat je met deze app kunt doen. Hoe het werkt. En wat de bedoeling en werking van de blokjes is.

Een andere mogelijkheid is dat je voor het huisje kiest. Als je naar het huisje gaat kom je terecht in “my projects’. Hier kun je de projecten zien die je al eerder gemaakt hebt. Ook kun je hier een nieuw project starten. Dat gaan we doen!

Als je binnen Scratch jr een nieuw project start krijg je een wit vel te zien en onderin de verschillende blokjes waarmee je kunt programmeren. Boven in het scherm kun je allerlei achtergrondopties kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hokjes, maar ook voor een achtergrond van bijvoorbeeld een slaapkamer of een sportveld. Deze achtergronden kun je gebruiken voor je project.
Ook kun je allerlei andere figuren aan je project toevoegen.

Aan de slag met programmeren. Om de figuren in je project iets te laten doen zul jij de commando’s moeten geven. Deze commando’s geef je door verschillende blokjes aan elkaar te koppelen. Elk figuurtje wat je wilt animeren zul je moeten laten starten met een groene vlag. Daarna kun je zelf bepalen welke blokjes je aankoppelt. Elk blokje staat voor een handeling die het figuurtje moet doen. De volledige betekenis voor elk blokje kun je hier vinden. Je hebt 6 verschillende type blokjes, hier onder vallen dan weer blokjes die iets specifieks kunnen:

 • Geelblokje: Starten van een actie
 • Blauwblokje: Bewegen
 • Paarsblokje: Teksten, vergoten, verkleinen van het figuurtje
 • Groenblokje: Audio toevoegen
 • Oranjeblokje: Hoe vaak moet iets gebeuren?
 • Roodblokje: Stoppen van een actie

De projecten die je maakt kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je kunt er voor kiezen om een figuurtje in je project te hebben welke heen en weer loopt maar je kunt dus ook meerdere figuren in je project hebben. Elk figuurtje moet je wel afzonderlijk animeren.

Ook kun je de figuurtjes veranderen van kleur. Hiervoor is er een versie van een tekenprogramma aanwezig.

Tips voor in de Klas

scjr02

Deze app biedt in de klas enorm veel mogelijkheden voor kinderen om op hun eigen niveau aan de slag te gaan. Voor de jongere kinderen kun je er voor kiezen om samen in een klein groepje een project te gaan maken met maar een figuurtje wat zal bewegen. Een leerkracht, of misschien wel een ouder, kan dit groepje begeleiden in het laten bewegen van het figuurtje. Kinderen zullen al snel enthousiast worden omdat het figuurtje precies doet wat ze hebben klaargezet met de blokjes.

Naarmate kinderen ouder worden kun je meer eisen aan ze gaan stellen. Kunnen ze misschien een klein verhaaltje bedenken over twee mensen die elkaar tegen komen en iets tegen elkaar zeggen?

Je kunt zelfs een project maken wat uit meerdere pagina’s bestaat. Dus een eerst pagina waarbij twee figuren elkaar thuis tegen komen. En naar het sportveld gaan. Als je dit door twee leerlingen laat doen. Kun je ze beide ook gesproken tekst geven. Elk figuur heeft zo zijn eigen stem. Hiervoor moet je behoorlijk gedreven zijn in het programmeren!

Op de website van Scratch staan nog veel meer opdrachten. Bekijk ze hier. Deze zijn wel in het Engels.

Wat leer je van deze App?

scjr04

Van deze app kunnen kinderen ontzettend veel leren! Jammer genoeg is is Nederland het programmeren geen onderdeel van de kerndoelen. Wat kun je van deze app allemaal leren:

 • Programmeren
 • Ruimtelijk inzich Hoe doet het pluizige bolletje precies wat ik wil
 • Zien wat jouw acties voor gevolgen kunnen hebben
 • Vooruit denken: wat is de volgende stap die ik moet nemen
 • Concentreren op een activiteit

Mijn Mening

scjr01

Wat een ontzettend gave programmeerapp! Met deze app kun je echt heel veel kanten op. Van betrekkelijk eenvoudig, een figuurtje een handeling laten doen. Tot een verhaaltje wat je maakt in meerdere pagina’s waarin meerdere figuren elkaar tegen komen. En dat figuren zelfs echt tegen elkaar praten. Dit omdat je zelf stem kunt toevoegen.

Het is prettig dat er een filmpje bij de app zit waarin wordt uitgelegd hoe de app werkt. Want zonder filmpje had het ook bij mij een stuk langer geduurd voor ik iets in deze app kon maken.

De figuren die je in de app hebt spreken erg aan bij kinderen. Ze zijn vrolijk van kleur. Ook de vormgeving en het gebruik van de blokjes, je maakt als het ware een ketting van reacties die tot de handelingen leiden, zijn voor kinderen na een korte instructie goed te begrijpen.

Ik vind het zelf ook geweldig dat een app als deze gratis is. En dat kinderen hier zonder er voor te betalen mee aan de slag kunnen.

Mijn tip voor ouders/leerkrachten en een ieder die met deze app gaat werken. Help kinderen goed op weg. Maak samen een klein project met ze. Als je het samen doet zullen ze de app, die toch best ingewikkeld is, sneller en beter begrijpen. Als ze het eenmaal door hebben weet ik zeker dat deze app garant staat voor uren speelplezier! Waarbij veel mooie projecten worden gemaakt.

Leave a Reply