mt03

Een huis vol sommen!

Leeftijd: 5 – 12 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

mt02

Zodra je de app start kom je binnen in een mysterieuze omgeving. Maar het is wel duidelijk dat het met rekenen te maken heeft. Als je gaat beginnen kun je eerst een speler aanmaken. Je maakt dan een eigen avatar aan. Daarna kun je de ‘skills’ aanpassen. Bij skills kun je het volgende instellen:

  • Optellen: tot 10, 11 tot 20 of 21 tot 50.
  • Aftrekken: tot 10, 11 tot 20, 21 tot 50.
  • Keersommen: x1 x2, x5 en x10 of x1 en x10.

Je kunt meerdere opties aanvinken. Je krijgt dan sommen op meerdere niveaus.

Vervolgens ga je aan de slag. Om deuren open te maken of van trappen af te gaan moet je nu sommen oplossen. Dit doe je om opzoek te gaan naar de vuurvliegjes die in sommige kamers zitten. Je moet per huis een bepaald aantal vuurvliegjes vinden. In elke kamer waar je in komt vind je cijfers. Deze cijfers gebruik je voor de sommen. Ook kun je de cijfers in de verzamelbalk plaatsen. Want wellicht heb je ze nodig op een ander moment. Als je een som hebt opgezet mag je door in het huis. Als je niet meer weet waar je heen moet gaan in het huis om vuurvliegjes te vinden kun je een reddingsboei gebruiken. Je krijgt dan een hint.

Als je in een huis het juiste aantal vuurvliegjes hebt gevonden heb je dat huis gehaald en wordt het volgende huis voor jou geopend.

Wanneer je in de eerste twee huizen de vuurvliegjes hebt gevonden komt er een gouden munt naast het huis. Deze kun je vervolgens ook in het huis gaan vinden. Ook hier moet je rekenopdrachten voor op te lossen. Elke keer als je een munt gevonden hebt komt er een schilderij in je galerij bij.

Tips voor in de Klas

mt01

In de klas kun je deze app heel goed gebruiken bij de rekenles. Juist omdat je de app op verschillende moeilijkheidsgraden kunt instellen en je voor elke leerling een eigen account maken. Op hun eigen account kun je instellen welke sommen de leerling moet gaan maken. Want misschien wil je wel dat de leerling alleen maar minsommen onder de tien gaat maken. Maar ook andere opties zijn mogelijk.

Wat leer je van deze App?

mt02Als we naar de kerndoelen kijken leer je van deze app:

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Kerndoel 29
De leerlingen leren handig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Mijn Mening

mt05Ik vind dit een leuk en uitdagende app voor mijn leerlingen om mee te werken. Ik vind het prettig dat ik kan instellen op welk niveau een leerling aan het werk is. Zo is elke leerling op zijn eigen niveau bezig als hij/zij met deze app aan het werk is. De app sluit ook goed aan bij de rekenlessen. Echter is het wel zo dat kinderen al wel wat kennis gemaakt moeten hebben met sommen. Want in deze app is het antwoord op de som gegeven alleen jij moet de som zelf maken. Dat kunnen jonge kinderen best na een paar maanden rekenonderwijs.

De app werkt prettig. De navigatie is meteen duidelijk voor kinderen. Er zijn ook geen in app aankopen in de app die gedaan hoeven te worden voor je aan helemaal met de app kunt beginnen.

Voor ouders/leerkrachten is er ook een extra uitleg over de app. Hoe het werkt en hoe je dingen kunt instellen. Verder vind ik het prettige aan deze app dat kinderen even mogen nadenken voor ze een som maken. Je kunt op deze manier ook de mindere rekenaars met deze app laten werken. Er ontstaat geen frustratie.

Kortom omdat iedereen om zijn/haar eigen niveau kan werken vind ik dit een prettige app om tijdens de rekenles in te zetten!

Leave a Reply