Oefen met memory met sommen

Leeftijd: 6 – 12 jaar
Prijs: € 1,99 3/11 gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad

De App

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze app ga je memory spelen met sommen. Je zoekt steeds de som bij het juiste antwoord. Ik kan zelf instellen met wat voor type sommen er geoefend gaat worden. Echter is het wel zo dat beide spelers hetzelfde type sommen krijgen. Als ik de app start dan krijg ik drie keuzemogelijkheden om het spel te spelen.

Drie keuzemogelijkheden

De eerste keuzemogelijkheid is om het spel alleen te spelen. Ik moet dan alleen steeds setjes van 2 kaarten zoeken. Waarbij de som past bij het antwoord.
De tweede keuzemogelijkheid is om het spel samen te spelen. Je speelt dan tegen elkaar. Waarbij het zo is dat je opzoek gaat naar 2 setjes kaarten die bij elkaar horen. Eerst mag de ene speler en dan de andere speler.
De derde en laatste keuzemogelijkheid is om het spel tegen de computer te spelen. Waarbij je om en om opzoek gaat naar setjes van 2 kaarten die bij elkaar horen. Eerst mag jij en dan mag de computer.

In het hoofdscherm heb je ook de knop press&hold. Hier kun je diverse dingen instellen. Zo kun je instellen hoeveel kaartjes er in het speelveld liggen. Je kunt kiezen uit 6, 12 of 18 kaartjes. Ook kun je hier instellen wat voor type sommen leerlingen moeten maken. Er kan gekozen worden uit:

 • Plus sommen waarbij je zelf instelt of je tot 20 gaat, over de 20 maar waarbij je een een twee cijferig getal optelt bij een een cijferig getal. Of sommen tot 100.
 • Min sommen ook hier kun je instellen minsommen onder de 10, minsommen tot 100 zonder tiental overschrijding en minsommen tot 100 met tiental overschrijding.
 • Tafels: diverse tafels
 • Deeltafels: diverse deeltafels

Voor elk spel dat gespeeld wordt kun je zelf aangeven wat voor type sommen er geoefend moeten worden.

Tips voor in de klas

Dit is een interessante app om in de klas te gebruiken. Dit omdat kinderen samen aan de slag gaan met sommen oplossen. Kinderen vinden het ook vaak leuk om samen dit type opdrachten te maken.

Deze app is ook echt bedoelt om te oefenen met automatiseren. De som die kinderen omgedraaid hebben komt ook maar heel even in beeld en dan wordt deze weer omgedraaid.

Ook voor de middenbouw en bovenbouw is deze app bijzonder aantrekkelijk. De niveaus zijn oplopend. En zijn uiteindelijk behoorlijk pittig.

Wat leer je van deze app?

Als ik naar de kerndoelen kijk kun je het volgende leren van deze app:

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn. Waarbij de nadruk ligt op:

 • optellen en aftrekken tot 10 en tot 20 op basis van getalbeelden (vijf- en tienstructuur) en aan de hand van hulpmiddelen zoals het rekenrek en de getallenlijn
 • bewustmaking van het ‘inverse’ karakter (omgekeerde handelingen) van optellen en aftrekken
 • introductie van rekentaal in de vorm van pijlentaal en formele sommentaal
 • automatiseren en memoriseren van de optellingen en aftrekkingen tot 10 en tot 20
 • vorming van een netwerk van getalrelaties rond optellen en aftrekken tot 100

Kerndoel 29
De leerlingen leren handig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Verder leer je van deze app:

 • Je concentreren op een activiteit
 • Samenwerken

Mijn Mening

Ik vind dit echt een leuke app voor kinderen vanaf groep 3. Het thema van de app dino’s spreekt erg aan bij kinderen. De app is Engelstalig, maar ik merk dat als ik instel wat de kinderen gaan oefenen. Dat ze prima uit de voeten kunnen met de app. Ze weten vrij makkelijk in te stellen of ze alleen, samen of tegen de computer spelen. Dat kost ze helemaal geen moeite.

Ik vind het prettig dat ik zelf kan instellen met wat voor sommen er geoefend moet worden. Zo heb je toch iets meer in de hand wat kinderen doen.

Er wordt ook een resultaat bijgehouden. Maar omdat er meerdere kinderen samen doen met de iPad hecht ik daar geen waarde aan.

Aan de kinderen in de klas merk ik dat ze het echt een leuke app vinden om sommen met te oefenen. In de app zit geen reclame. Ook hoeven er geen in app aankopen gedaan te worden.

Kortom een echte aanrader om voor rekenen te gebruiken.

  Leave a Reply