prins01

Oefen met lezen

Leeftijd: 7 – 9 jaar
Prijs: € 3,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

Als ik de app start zie ik de letterprins. De letterprins is op weg naar zijn kasteel. Maar onderweg komt hij allemaal obstakels en gevaren tegen. Jij kunt hem helpen.

Je maakt voor elke speler die met de app wil gaan werken een profiel aan. In dit profiel geef je de volgende dingen op:

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • AVI niveau beginnend bij AVI-Start tot AVI-Plus
 • Groep

Opdrachten in letter prins

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens moet je allemaal opdrachten doen volgens een vast stramien. De eerst opdracht bij het zwaard is een uitzondering. Hier worden de letters geflitst en moet jij de letter hardop zeggen.

In level 2 worden ook de letters geflitst. Maar je krijgt ook woorden te zien die je flitst. Wanneer je bij beide opdrachten 2 of 3 sterren hebt behaald mag je door naar level 3.
Ook in level 3 worden er woorden geflitst. Wordt er woordenschat geoefend. Dit gebeurt doormiddel van een vraag. Er staat bijvoorbeeld: “zijn dit dieren?”. Je ziet dan “rijm” staan. Jij moet nu aangeven dat dit geen dier is. Als het goed is klik je op het vinkje anders klink je het kruisje aan. De derde opdracht is zinnen lezen. Je leest bijvoorbeeld: “De man zit op een stoel.”. Je moet aangeven of dit kan. Als het kan klik je op het vinkje anders klik je op het kruisje.

Deze vorm van oefenen gaat door tot je het kasteel bereikt hebt.

Je kunt ook de voortgang zien.

Tips voor in de Klas

Dit is een app die je goed kunt inzetten voor leerlingen die achter blijven bij het leesproces. In groep 4 gebruik ik deze app nu voor 3 kinderen. Ze oefenen regelmatig met mij. Maar ze oefenen ook regelmatig met een leerling die al goed kan lezen.

Ik vind het namelijk wel belangrijk dat kinderen samen maar ook zelfstandig met een app kunnen oefenen. En dat kan zeker met deze app.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op technisch lezen:

 • fonetisch benoemen van de letters
 • ontsleutelen van klankzuivere (km-, mk- en mkm-)woorden zonder eerst de afzonderlijke letters te verklanken
 • lezen van klankzuivere woorden (van het type mmkm, mkmm en mmkmm)
 • lezen van korte woorden met afwijkende spellingpatronen en meerlettergrepige woorden
 • woordidentificatietechnieken
 • steeds meer woorden automatisch herkennen
 • gebruik van verschillende technieken om woorden snel en nauwkeurig te herkennen
 • lettercombinaties en spellingspcombinaties herkennen
 • lettergrepen in geschreven woorden herkennen
 • herkennen van het unieke letterpatroon van (leen)woorden

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Mijn Mening

Ik ben echt heel enthousiast over deze app. Ik merk aan de kinderen die er mee werken dat ze het ook prettig vinden om er mee te werken.

De spelvorm waarin je werkt bij deze app is een game dat spreekt ook veel kinderen erg aan.

Waar ik ook erg over te spreken ben is de opbouw die in de app zit. Je begint eerst met het flitsen van letters en daarna ga je over naar woorden. Overigens is het wel zo dat leerlingen hulp nodig hebben bij het flitsen van letters/woorden. Want je moet zelf aangeven of je een woord/letter goed gelezen hebt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een leesmaatje.

Er zit ook een stukje woordenschat in. Op zich is dit niveau niet zo heel erg moeilijk. Alleen kinderen de echt zwak zijn in woordenschat kunnen dit soms wel eens als moeilijk ervaren. Ook hiervoor is mijn tip maak gebruik van een leesmaatje.

Wat ik ook prettig vind aan de app is dat deze oploopt in moeilijkheid een leerling zal niet iets krijgen wat hij/zij nog niet snapt.

Ik vind deze app een echte aanrader om kinderen die achter blijven met lezen verder te helpen!

Leave a Reply