• startscherm
  • oefening 1
  • oefening 3
  • oefening 2

Veel leerkrachten in groep 2 en 3 zullen het herkennen. Je wil kinderen letters leren. Maar de letters die ze geleerd hebben moeten ze onthouden!
Juf Jannie heeft een nieuwe app waarbij je op 3 verschillende manieren met letters flitsen aan de slag kunt.

Doelgroep: 5 tot 7 jaar
Prijs: gratis

Download voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrg

De App

Als je de app start heb je drie verschillende oefeningen die je kunt selecteren. Rechts zie je een grote i. Als je hier op klikt krijg je een overzicht van alle apps van Juf Jannie.
Ik bespreek nu de verschillende oefenvormen.

In de eerste oefening krijg je allemaal letters te zien. Deze letters moet je zelf hardop uitspreken. Rechts zie je 3 klokken staan. Middels deze 3 klokken kun je de snelheid bepalen waarop de letters geflitst worden.
Door op de gele pijl te klikken ga je terug naar het hoofdscherm waar je van oefening kunt wisselen.
Het flitsen van de letters gaat onbeperkt door.

Binnen de tweede oefening hoor je steeds een klank. Deze klank moet je vervolgens naar de rode stip slepen. Doe je het goed dan hoor je een geluid. En ga je door naar de volgende vraag. Als je het niet goed doet hoor je ook een geluid. Maar ga je niet naar de volgende vraag. Door op het luidsprekertje te drukken volgt een herhaling van de vraag. Door op de gele pijl te klikken kom je terug in het hoofdscherm hier kun je van oefening wisselen.
Het stellen van vragen gaat onbeperkt door.
In deze derde en laatste oefening zie je een letter. Als je op een luidsprekertje drukt hoor je de letter die uitgesproken wordt. Het luidsprekertje met de goed uitgesproken klank sleep je naar de letter toe. Als je het goed doet dan hoor je dat meteen en krijg je een nieuwe vraag. Als je het niet goed doet hoor je dat ook en mag je het nog een keer proberen. Door op de gele pijl te drukken ga je terug naar het hoofdscherm en kun je een nieuwe oefening kiezen.
Het stellen van vragen gaat in principe onbeperkt door.

Tips voor in de klas

In de klas kun je deze app heel goed gebruiken om kinderen te laten oefenen om de letters te automatiseren. Laat kinderen alleen de oefening doen.
Ook geeft deze app je de mogelijkheid om zelf een oefening er aan te koppelen. Je kunt namelijk de opdracht geven bij het flitsen van de letters dat kleuters bij het zien van de letter er een woord bij moeten bedenken.
Verder heb ik hier een aantal lesideeën en materiaal gemaakt.

Conclusie

Van deze app leert je kind de letters automatiseren. Wat heel nuttig is bij het (aanvankelijk) leesproces.
Ik ben als leerkracht erg tevreden over deze app. Want vrijwel alle letters zitten in deze app. Er zijn verschillende oefenvormen beschikbaar om mee te oefenen. Dat maakt het flitsen van letters voor leerlingen natuurlijk een stuk aantrekkelijker!

De enige tip die ik bij deze app heb is dat het fijn zou zijn wanneer je zelf kon selecteren welke letters er geflitst worden. Dan kun je de letters die nog niet zijn aangeboden niet mee laten doen. Op deze manier kun je de letters makkelijk blijven herhalen.

Leave a Reply