Reken met druppels

Leeftijd: 6 – 12 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

Als je het spel start zie je allemaal verschillende schilderijen. Elk schilderij heeft 3 kleinere schilderijen. Het eerste schilderij is een tutorial. Hierin worden je de basisprincipes van het spel.

Het spel spelen

Je ziet namelijk een put en een gieter. Ook zie je een bloempot met daarop een druppel. Die druppel geeft aan hoeveel druppels water je de plant moet geven. Door met de gieter naar de put te gaan doe je water in de gieter. Je giet vervolgens de druppels in de pot. Je ziet nu visueel dat er een druppel uit de gieter gaat. En je zet dat er een druppel bij komt in de pot!
Het kan ook voorkomen dat je meerdere gieters hebt. Op de gieters staat namelijk ook hoeveel druppels erin kunnen.  Elke keer als je genoeg druppels in de bloempot hebt gedaan zie je dat de bloem groeit!

Als je meerdere druppels met meerdere gieters erin moet doen zie je dat er sommen gemaakt worden. Een voorbeeld, op een bloempot staan 7 druppels. Je hebt twee gieters. Een gieter met twee druppels en een gieter met drie druppels. Nu doe ik eerst een keer de gieter met drie druppels. Dan zie ik dat er drie druppels gevuld zijn in de bloempot. Daarna ga ik een keer met de gieter met 2 druppels naar de bloempot. Ik zie dan dat de som 3 + 2 = 5 gemaakt wordt. Ik zie ook dat er nu 5 druppels gevuld zijn op de bloempot. Als ik er vervolgens nog een keer 1x met de gieter met 2 druppels heen ga zie ik dat de som 5 + 2 = 7 gemaakt wordt!

Opbouw in moeilijkheid

De gieters die je ziet worden steeds complexer, steeds ingewikkelder qua aantal druppels. Soms staan ook de gieters vast. Je kunt er dan druppels in lekken om zo het juiste aantal in de bloempot te kunnen doen.

Het kan ook gebeuren dat je een bloem te veel water hebt gegeven. Je ziet dan ook dat je som niet klopt. Je ziet een donderwolk en de bloem gaat dood.

De sommen en opdrachten die je krijgt worden steeds complexer en moeilijker. Elke keer als je een deel van het schilderij hebt opgelost zie je dat het slotje verdwijnt en dat er in je tuin een mooie bloem komt. Hoe meer sommen je hebt opgelost hoe voller het tuintje wordt!

Tips voor in de klas

Deze app is echt heel erg geschikt voor kinderen die al meer aan kunnen. Denk bijvoorbeeld aan kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. In mijn klas zag ik dat juist deze kinderen deze app echt geweldig vonden!

De tutorial leidt kinderen echt door de eerste stappen. Daarna kunnen ze zeker zelfstandig met de app werken. Deze kinderen vinden het vaak echt heel erg leuk om zelf te onderzoeken hoe het precies moet.

Wat ik leuk vond om eens naast, meestal twee, kinderen te gaat zitten en mij uit te laten leggen hoe het precies werkt. Wat ze aan het doen zijn en hoe het werkt. Ik merkte echt dat ze trots waren op hun resultaat.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 29
De leerlingen leren handig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Mijn Mening

Ik vind dit echt een geweldige app! Ik merk dat ik er zelf ook enthousiast van werd toen ik de app zelf ging uitproberen. Toen ik zag hoe enthousiast de kinderen waren werd ik zelf ook helemaal blij.

De app werkt heel prettig. Door de tutorial leren kinderen echt goed hoe de app werkt. En weten ze daarna echt goed hoe ze het moeten doen.

In deze app zit geen reclame. De navigatie in de app is eenvoudig. En als je de app eenmaal gekocht hebt hoef je geen verdere in app aankopen meer te doen.

Deze app is echt een aanrader voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die interesse hebben in rekenen!

 

Leave a Reply