Praatplaten Op Je Digibord

Geplaatst door op mrt 25, 2014 in Digibord | Geen reacties
Praatplaten Op Je Digibord
  • bas - letters
  • praatplaat - waar hoor je
  • praatplaat - woorden

Tegenwoordig zijn er heel erg veel praatplaten voor op het digibord op internet te vinden. Dit is erg handig om in de kleuterklas op het digibord te tonen. En zo met de kinderen te bespreken. Juist toen ik een praatplaat met mijn kleuters aan het bespreken was bedacht ik mij dat ik veel meer met een praatplaat kon doen in de klas! En dat ik juist met een praatplaat kinderen op het digibord kon laten werken!

Een paar ideeën wat je met een praatplaat en letters kan

Als je met opdrachten gaat werken op een praatplaat vind ik het belangrijk dat je dit eerst in een kleine kring introduceert. De kinderen krijgen dat net even iets meer richting als ze met de opdracht aan de slag gaan.

Geef kinderen een gerichte opdracht om opzoek te gaan naar een bepaalde klank en daar een rondje om heen te zetten. Bijvoorbeeld zoals in de praatplaat hier boven moeten kinderen opzoek gaan naar afbeeldingen in de praatplaat waar ze de letter ‘s’ in horen.

Kleuters zijn erg geinteresseerd in letters. Laat ze bijvoorbeeld de eerste letter van van woorden die ze kennen schrijven bij de praatplaat. Dit kun je natuurlijk ook bij de laatste letter doen.

Ook kleuters zijn erg geïnteresseerd in woorden. Je kunt ze ook de opdracht geven om bij de afbeeldingen op de praatplaat woorden de leggen. De praatplaat die ik nu gebruik heeft de functionaliteit om letters/klanken te slepen naar de plaat. Dat heeft natuurlijk niet elke praatplaat. In dat geval kun je kinderen ook heel goed woorden erbij laten schrijven. Zorg er dan wel voor dat je een kaart met allemaal letters voor de kinderen beschikbaar hebt zodat ze op kunnen zoeken hoe ze bepaalde letters moeten schrijven.

Praatplaten en woordenschat

Een praatplaat leent zich heel goed om aan woordenschat te werken. Je kunt kinderen bijvoorbeeld dingen laten benoemen die ze op de praatplaat zien. En over deze dingen met de kinderen in gesprek gaan. Laat ze dingen vertellen en stel eventueel vragen. Je kunt ook zelf als leerkracht dingen gaan benoemen. Een praatplaat zo heb ik gemerkt verveelt nooit bij kinderen. Elke keer ontdekken ze weer nieuwe dingen

Praatplaten downloaden

Om met praatplaten te gaan werken heb ik een aantal praatplaten van Dagmar Stam die je kunt downloaden:

 

Related posts:

Leave a Reply