Nox – Een snel en listig kaartspel

Geplaatst door op okt 1, 2017 in Materiaal | Geen reacties
Nox – Een snel en listig kaartspel

Een snel en listig kaartspel

Leeftijd: 7 – 9 jaar
Aantal spelers: 3 – 6
Prijs: € 11,99

Het Spel

Nox is een kaartspel wat je met drie tot 6 mensen kunt spelen. Je maakt gebruik van de 90 kaarten die in het spel zitten.

Het spel begint als volgt. Elke speler krijgt drie kaarten. Per beurt mag elke speler een kaart neerleggen in een etalage, dit zijn rijen die voor elke speler liggen. Spelers kunnen een kaart in hun eigen etalage leggen of in die van tegenspelers. Wanneer je een kaart legt, moet je ook meteen een nieuwe kaart nemen van de stapel.

Dit herhaal je tot de hele stapel op is. Of tot een speler zes kaarten op een rij heeft liggen in zijn etalage. Je moet als speler steeds tactisch beslissen of je een kaart in je eigen etalage legt of in die van een ander.

Even een spelvoorbeeld. Je moet uiteindelijk 6 rijen met kaarten voor je hebben liggen. Deze kaarten mogen niet allemaal dezelfde kleur hebben. Als ik een blauwe 3, oranje 14 en een groene 8 in mijn hand heb, kan ik die blauwe 3 het beste bij een ander leggen. Want deze is laag. En op deze manier pak je punten af van andere spelers. Ik kan op de groene 2 natuurlijk wel goed een groene 8 leggen. Het is ook belangrijk dat je er op let dat er geen dubbele getallen in de rij liggen.

Aan het einde van het spel ga je alle punten optellen. Alleen de bovenste kaarten tellen mee.

Een goede manier om tactisch te spelen is ervoor zorgen dat iemand zes kaarten voor zich heeft liggen voor andere spelers erin slagen om de drie verschillende kleuren in hun etalage te verzamelen, waardoor die spelers dus geen punten krijgen voor die ronde.

Tips voor in de Klas of Thuis

 

Ik vind het prettig om de eerste keren als leerkracht mee te spelen met de kinderen. Waarbij ik geen kaarten heb. Maar elk kind individueel kan helpen met zijn/haar kaarten. En wat er moet gebeuren. Ook vind ik het prettig om met dit spel, als ik het ga uitleggen met maximaal 3 kinderen te spelen. Zo is het een klein groepje waar je mee aan de slag gaat.

Wanneer dit kleine groepje het snapt kun je daarna steeds andere samenstellingen maken met andere kinderen erbij die het spel nog niet kennen. Door als leerkracht niet mee te spelen kun je elke keer helpen.

Wat leer je van dit Spel?

Als ik naar de kerndoelen kijk leer je van Nox het volgende:

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Verder leer je van dit spel:

  • Logisch denken
  • Systematisch denken
  • Doorzetten
  • Uitproberen van verschillende oplossingsstrategieën
  • Stimuleren van rekenkundig denken
  • Concentreren op een activiteit

Mijn Mening

Nox is een spel wat je snel kunt uitleggen. En daardoor ook snel kunt spelen. Er zit wel behoorlijk wat tactiek in. Dit houdt het ook spannend.

Echter is het wel zo dat je het spel een aantal keer moet spelen voor je het helemaal door hebt. Het is voor kinderen wel fijn als je het spel een aantal keer met een volwassene meespeelt. Omdat het vrij tactisch is, is het fijn dat er iemand meekijkt.

Het spel past prima in het thema van de kinderboekenweek!

 

 

Related posts:

Leave a Reply