Kruiswoord – Een Spannend Woordspel

Geplaatst door op jun 30, 2015 in Spelletjes | Geen reacties
Kruiswoord – Een Spannend Woordspel
 • kruis01
 • kruis0
 • kruis02

Speel een spannend woordspel!

Leeftijd: 7 – 99 jaar
Aantal spelers: 1 – 6 spelers
Prijs: € 14,90
Koop het spel

Het Spel

Als ik het doosje van het spel open maak zit er het volgende in:

 • 6 potloodjes
 • 5 verschillende dobbelstenen
 • 1 score blok
 • spelregels

Het spel kruiswoord is eigenlijk puzzelen en spelen tegelijk! Het spel werkt als volgt. Elke speler krijgt een eigen scoren blad en een potlood. Daarna worden de dobbelstenen in het midden gelegd en mag de speler met de langste voornaam beginnen. Alle dobbelstenen worden gegooid. Vervolgens geeft de zwarte dobbelsteen aan welke twee gekleurde dobbelstenen mee gaan doen. Stel je gooit met de zwarte dobbelsteen en de kleuren wit en groen komen boven. Dan mogen alle spelers een van de letters die boven liggen van de groene- en witte dobbelsteen opschrijven op hun score blad. Het maakt niet uit waar. Elke ronde krijg je er een letter bij. Op deze manier kun je zowel horizontaal als verticaal woorden gaan vormen. Als in totaal alle 25 vakjes zijn gevuld met letters kun je gaan kijken hoeveel punten je hebt:

 • Woord van 2 letters 1 punt
 • Woord van 3 letters 3 punten
 • Woord van 4 letters 6 punten
 • Woord van 5 letters 10 punten

Bij het tellen van de punten moet je er wel rekening mee houden dat je alleen maar woorden mag tellen die horizontaal of verticaal staan. En dat het geen afkortingen, namen of geografische benamingen mogen zijn. Je mag letters wel meerdere keren gebruiken.

De speler met de meeste punten wint uiteindelijk het spel.

Tips voor in de klas

In mijn groep 4 vinden kinderen dit echt een leuk spel om te spelen. Vooral de kinderen die wat meer aan kunnen vinden dit een erg leuk spel. Ik hoef ze nauwelijks te helpen als ik eenmaal de regels van het spel heb uitgelegd.

Voor sommige kinderen is dit een heel ingewikkeld spel. Omdat ik graat wilde dat ze het toch gingen snappen heb ik het volgende gedaan. Op het digibord. Heb ik het score blad van kruiswoord nagemaakt. Daarna ben ik het spel met de kinderen gaan spelen. Het digibord was het score blad van ons allemaal op dat moment. Elke keer als een kind de dobbelstenen gooide vroeg ik aan ze welke letter we konden kiezen. Daarbij speelde ik vooral in op wat is een handige letter? Weet je al een woord met die letter misschien? Op deze manier kregen ze het spel onder de knie. De woorden die ze bedachten mochten ze van mij ook al op een kladblaadje schrijven zodat ze deze niet gingen vergeten.

Deze groep kinderen is daarna ook in tweetallen met een score blad gaan spelen. Zodat ze samen konden werken bij het maken van woorden. Hierbij werkte het in mijn klas door een sterk kind met een zwakker kind samen te laten werken. Waarbij ze van mij de opdracht mee kregen om vooral tussendoor steeds te denken weet ik al een woord.

Het score blad voor op het digibord gemaakt in de Gynzy Digibordsoftware vind je hier. (Klik op het woord hier)

Wat leer je van dit spel?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van dit spel het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.

Verder leer je van dit spel:

 • Vooruit denken
 • Je concentreren op een activiteit
 • Woordenschat

Mijn Mening

Wat een gaaf puzzelspel is dit zeg! Je legt het spel makkelijk uit aan kinderen. Er zijn niet veel regels waaraan ze moeten voldoen. Het is wel belangrijk dat ze de dobbelsteen die aangeeft welke kleuren ze mogen gebruiken goed snappen, maar dit is vaak vrij snel al. Hierna kunnen ze het zelf spelen. Ik vind het ook erg leuk aan dit spel dat je het in principe ook alleen kunt spelen. Soms hebben kinderen er behoefte aan om even alleen een spelletje te doen. Dit spel kun je dan perfect inzetten.

Ook voor kinderen die niet zo sterk zijn in taal is dit spel prima te spelen. Zeker als je twee kinderen aan elkaar koppelt. Ik zie dan vooral dat ze echt gaan samenwerken als je ze van te voren een aantal ‘regels’ mee geeft.

Als het spel eenmaal is afgelopen merk ik bij de kinderen dat ze het spel makkelijk nog een keer kunnen spelen. Tip voor de makers. Het score blok heeft nu aan een kant een score blad. Als je deze nu ook aan de achterkant drukt hoef je alleen maar het blaadje om te draaien!

Wat ik verder echt een plus vind aan dit spel is dat het heel compleet is. Daarmee bedoel ik, je maakt het spel open en gaat aan de slag, want er zitten zelfs potloden bij!

Dit spel is niet alleen bezig zijn met woorden maar ook nog eens behoorlijk puzzelen een echt leuke combinatie! Een spel waarvan ik vind dat het niet mag ontbreken in je spellenkist.

 

Related posts:

Leave a Reply