Kleuterwerk – Een Mooi Naslagwerk

Geplaatst door op jul 1, 2015 in Materiaal | One Comment
Kleuterwerk – Een Mooi Naslagwerk
 • kw02

Een interessant en inspirerend boek voor en door kleuterleerkrachten

Prijs: € 19,95
Koop het boek

Het Boek

Als ik naar de kaft van het boek kijk zie ik meteen staan: “inspiratie voor de leerkracht”. En dat is het ook echt kan ik je zeggen na het lezen van dit boek.

Het boek is onderverdeeld in vijf verschillende thema’s:

 • Kleuter: In dit hoofdstuk van het boek staat de kleuter centraal. Wat voor mensjes is de kleuter eigenlijk? Wat zijn zijn/haar typische kenmerken? Hoe leert een kleuter? Het hoofdstuk over complimenten sprak mij erg aan door de opdracht die erbij zat: “Welke kinderen in mijn groep kunnen wel wat extra complimenten gebruiken?”. Dit zette mij meteen aan het denken.
 • Onderwijs: Het hoofdstuk uit dit boek neemt ons vooral mee naar de onderwijskant van het kleuteronderwijs. Welke thema’s worden nou op veel scholen gedaan? Hoe ziet jouw kring er eigenlijk uit? En wat is de meerwaarde van digitaal materiaal voor kleuters? Allemaal aspecten die in de hoofdstukken onderwijs centraal staan.
 • Klas: In dit hoofdstuk staat de klas als werkruimte van de kleuters centraal. Denk hierbij heel concreet aan de inrichting van je lokaal. Waarom richt je dit in zoals je dat gedaan hebt? Maar ook hoe ga je om met ontwikkelingsmateriaal. Hele waardevolle hoofdstukken.
 • Leerkracht: In de hoofdstukken die hierover gaan sta jij als leerkracht centraal. Je krijgt prikkelende vragen die je na doen denken om te reflecteren op je eigen handelen. Eigenlijk vond ik alle hoofdstukken interessant om te lezen. Het hoofdstuk over “mijn topmomenten”. Vond ik vooral heen inspirerend. Want je kunt direct aan de slag om jouw topmomenten vorm te geven! In welke vorm dan ook.
 • School: Hierin staat de school als geheel centraal. Onderwerpen als budget, doorgaande lijn en inspectie worden behandeld. Wat ik heel inspirerend vond was het hoofdstuk over een project met de hele school.

Het is een boek waarin je zelf ook regelmatig aan het denken wordt gezet. Bij veel hoofdstukken zitten allerlei opdrachten om zelf na te denken, te reflecteren en in beweging te komen.

Tips voor in de klas

Dit is een boek wat je begint te lezen, daarna leg je het boek even weg en laat je je gedachten gaan over wat je hebt gelezen. In mijn hoofd ontstonden er allerlei ideeën bij wat ik gelezen had. Ik wilde het er eigenlijk meteen mee aan de slag. En mijn gedachten en ideeën delen met mijn collega’s.

Dit boek kun je wat mij betreft ook goed gebruiken tijdens een bouwvergadering bij de kleuters. Als iedereen van te voren bepaalde hoofdstukken leest. Dan kun je daarna met elkaar het gesprek aan gaan.

Op een van de eerste pagina’s staat een inhoudsopgave per onderwerp/thema. Je kunt er ook voor kiezen alles van een bepaald onderwerp/thema te lezen.

Mijn Mening

Wauw wat een waardevol boek is dit zeg! De onderwerpen die in dit boek aanbod komen hebben mij echt aan het denken gezet voor komend schooljaar. Je merkt echt dat dit boek voor leerkrachten is en ook door leerkrachten. De schrijvers hebben echt nagedacht over hoe ze het werkveld aan het denken kunnen zetten. Elk hoofdstuk zette mij weer aan het denken over mijn eigen praktijk. Ik merkte dat ik begon in het boek. Het weer even weg legde en daarna weer verder ging met lezen.

Het mooie is dat dit boek daar ook echt ruimte voor biedt. In de inleiding staat letterlijk: “Dit boek is nog niet af. Pen in de aanslag en maak er je eigen boek van!”. Je krijgt zelfs tips hoe je dit kunt doen. Ik vind dat wat er daar staat je ook echt terug ziet in het boek. Er is echt ruimte om te schrijven. Je kunt er ook echt door je eigen aantekeningen je eigen boek van maken.

De verschillende onderwerpen die in het boek worden aangesneden zijn wat mij betreft niet alleen voor kleuterleerkrachten van belang maar ook voor leerkrachten uit hogere groepen. Je kunt zo veel van elkaar daarin leren!

Wat ik verder leuk vind aan dit boek is dat je ook voorbeelden en foto’s uit de praktijk te zien krijgt. Je merkt daaruit echt dat de schrijvers zich goed hebben laten informeren door het werkveld.

Kortom een prima boek om deze zomervakantie mee te starten en je met je hoofd vol inspiratie daarna weer aan de slag te gaan!

Related posts:

1 Comment

 1. Recensies op boek Kleuterwerk - De Onderwijsstudio
  13 augustus 2015

  […] Lees hele recensie op Kleutersdigitaal.nl […]

  Reply

Leave a Reply