Herfst – Op Je Digibord & Herfst In Apps

Geplaatst door op okt 3, 2017 in Digibord, Thema's | One Comment
Herfst – Op Je Digibord & Herfst In Apps

Het thema herfst kan ook goed digitaal ingevuld worden! Hier zijn een hoop suggesties voor het digibord, apps, de Bee Bot en natuurlijk zijn er QR kaarten.

Herfst op je digibord

Rekenopdracht voor op je digibord

Met deze digibordles leer je op verschillende nivo’s patronen af te maken. Voor deze les heb je de Gynzy digibordsoftware nodig!

Download de les

Ook heb ik een matrix opdracht gemaakt waarbij de kinderen steeds twee plaatjes moeten combineren tot een nieuw plaatje. Download de les.

Gynzy’s Herfsttools

Gynzy heeft verschillende tools die over de herfst gaan. Hier zal ik ze bepreken.

Getalbeeld


In Gynzy heb je de tool getalbeeld. Met deze tool kun je kinderen leren om een hoeveelheid aan een aantal te koppelen. Je hebt diverse instelmogelijkheden als het gaat om het instellen van het nivo:

 • Oefeningen waarbij je tot 6 telt
 • Opdrachten tot 10
 • Oefeningen tot 20
 • Antwoorden op volgorde of antwoorden door elkaar.

Download de telopdrachten

Seriëren


In Gynzy heb je en tool die heet seriëren. Met deze tool kun je kinderen leren hoe ze dingen op volgorde moeten plaatsen. Je kunt in opties kiezen voor het thema herfst. Je krijgt hier vragen gesteld bijvoorbeeld: “waar staan de bladeren goed op een rij van donker naar licht”. Maar er zitten ook vragen bij over:

 • kort naar lang (en omgekeerd)
 • groot naar klein (en omgekeerd)
 • dik naar dun (en omgekeerd)

Praatplaat
In Gynzy heb je een tool waarbij je een praatplaat over de herfst op je digibord kunt krijgen. Deze kun je gebruiken om met kinderen over de herfst te praten.

Herfstwoorden


Bij deze tool zijn er 4 verschillende oefeningen:

 • Beginletter: je ziet een afbeelding. Deze heeft een beginletter. Nu moet je het plaatje aanklikken met dezelfde beginletter. Je kunt er voor kiezen om de woorden onder het plaatje te zetten. Kleuters zien zo de letters van het woord. En kunnen op deze manier ook visueel de juiste woorden kiezen.
 • Klinkerrijm: je ziet een afbeelding. Ook zie je een aantal andere afbeeldingen. Nu moet je kiezen welke afbeeldingen rijmen.
 • Woord bij het plaatje: je ziet een plaatje. Nu moet je juiste woord onder het plaatje plaatsen.
 • Woordstukjes: Je ziet een plaatje. Nu moet je aangeven uit hoeveel woordstukjes het woord bestaat. Je moet dus zelf het woord klappen.

Download de stempelopdracht

Over deze herftwoordentool heb ik nog veel meer geschreven. Ook zijn er verschillende opdrachten bij gemaakt. Hierbij kun je onder andere denken aan klei kaarten, knijpkaarten en nog veel meer. Lees er hier meer over.

Bongobos op je digibord

icoon_bongobosherfst

In het bongobos kunnen kinderen kiezen uit twee opties. Of het verhaal luisteren met de spelletjes. Of alleen de spelletjes spelen. Een mooi vormgegeven website met leuke spelletjes en een mooi herfstachtig verhaal erbij! Lees er meer over.

Bezoek de website

 

 

 

Apps

Ook op app gebied zijn er apps die je goed kunt inzetten voor het thema Herfst. Hier onder volgen enkele suggesties.

icoon grootJuf Jannie – Seizoenen
In deze app worden de seizoenen behandeld. Ook het seizoen herfst. Bij deze app draait het om woordenschat. Lees er alles over.
Prijs: € 1,99 (iOs) 1,50 (android)
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreavailable_google_play

 

 

 

 

icoon_woordwijsWoordwijs

Speciaal hoor de herfst maakte ik woordkaarten over de herfst. Geef kinderen deze woordkaarten en laat ze de woorden in de app Woordwijs na leggen. Horen ze welke woorden er staan? Download de woordkaarten met herfstwoorden.

 

 

Woordwijs & Herfst Memory

Ook voor de herfst maakte ik een herfstmemory. Maar dit is geen gewone memory! Je moet het plaatje bij het woord vinden. Het spel speel je als volgt spelen. Leg alle kaartjes open neer. Pak een kaartje met een woord. Leg dit woord in woordwijs. Zoek nu het plaatje met de afbeelding erbij.
Je kunt deze herfstmemory ook op een andere manier spelen. Leg alle kaartjes op tafel met de afbeelding/woorden naar beneden. Je moet nu het plaatje bij het woord vinden. Als je een woord vindt leg je dit woord eerst in de app woordwijs. Zo weet je precies wat er staat. Op deze manier zoek je de paren bij elkaar. Download de memorykaarten.
Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 2,99
Download voor iPad
AppStore

QR codes

Een QR Code is een soort streepjescode. Wanneer je deze scant komt er een opdracht te voorschijn. Achter de QR codes van het thema herfst zitten allemaal leerzame spelletjes en activiteiten. Deze zijn onderverdeeld in QR codes voor groep 1/2 en QR codes voor groep 3 – 5. Ook zijn er digitale prentenboeken met als overkoepelend thema herfst.

 

 

 

Materiaal voor de Bee Bot

Bij het herfst maakte ik voor de Bee Bot een nieuwe vloermat. En opdrachtkaarten. Deze kunnen zelfstandig of in de kleine kring gebruikt worden.

 

1 Comment

 1. Herfst op het digibord voor kleuters » Basisscholen van de Zusters van Berlaar
  8 oktober 2016

  […] Kleuters digitaal! Deze dingen zijn voorzien voor op een digibord, maar kunnen evengoed op de computer of op de Dootabs […]

  Reply

Leave a Reply