Filou – De kat in de zak

Geplaatst door op sep 24, 2017 in Spelletjes | Geen reacties
Filou – De kat in de zak

Leeftijd: 7 – 99 jaar
Aantal spelers: 3 – 5
Prijs: €

 

Het Spel

Het spe Filou de kat in de zak is een simpel biedspel. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokken door te bieden op (blinde) kaarten. De truc van het spel is om geen kaarten te kopen die je minpunten opleveren, wat dus een kat in de zak aankoop is.

Opzet van het spel

Alle geldkaarten worden op tafel gelegd. En op de geldkaarten komen het aangegeven aantal minuten te liggen. Afhankelijk van het aantal spelers zijn dat de geldkaarten met een waarde van 2, 3, 4 en/of 6. Als je met 3 spelers speelt wordt de geldkaart met waarde 3 uit het spel gehaald. Links naast de rij met oplopende muntkaarten wordt de ‘kat in de zak kaart gelegd’.

Vervolgens krijgt elke speler een set met 10 kaarten. Op deze kaarten staan katten, honden en konijnen afgebeeld. De kaarten zijn voor elke speler identiek. De 10 kaarten worden geschud en elke speler trekt blind 1 kaart en legt deze terug in de doos. De kaarten in de doos doen niet meer mee. De speler die start krijgt de startsteen.

Alle spelers kiezen vervolgens een kaart en leggen die omgekeerd onder de muntkaarten. De startspeler legt zijn kaart onder de ‘kat in de zak’ kaart. De speler links legt hem onder de laagste muntkaart en zo verder.

De startspeler draait zijn eigen ingezette kaart om zodat deze voor iedereen zichtbaar is. Iedereen moet hier met minstens 1 muntstuk op bieden. Zodra de startspeler geboden heeft is de speler links van hem aan de beurt. Deze kan kiezen:

  • Hoger bieden, dan is de speler die daar links van zit aan de beurt
  • Passen, je pakt de munten die op de kaart met de laagste waarde ligt. Als er geen munten meer liggen op de laagste kaart dan pak je de kaart die daarna het laagste is.
    Liggen er geen munten meer, dan moet je je inzet aan de bank betalen. En je moet de katkaart op tafel nemen. En je ontvangt de startspelersteen.

Het spel begint hierna opnieuw zoals hier boven beschreven.

Punten

In elke kaartenset zitten katten die punten opleveren, katten die minpunten opleveren, een grote hond die de kat met de hoogste waarde wegjaagt wanneer deze op tafel komt, een kleine hond die dat kat met de laagste waarde wegjaagt. Dit is gunstig wanneer die kaart minpunten zou opleveren. En er is een konijn dat 0 punten waard is.

Er is ook nog een speciale regel dat als er meerdere honden tegelijk op tafel komen, de honden met elkaar gaat spelen en de katten met rust gelaten worden.

Einde van het spel
Het spel is afgelopen wanneer de spelers geen kaarten meer hebben om in te zetten. De punten van alle gekochte kaarten worden dan opgeteld. Al het geld wat je hebt tel je ook op.  Je krijgt 1 punt voor elk zwart muntstuk en 5 voor elk groen muntstuk. De gene met de meeste punten is de winnaar.

Tips voor in de Klas of Thuis

Ik vind het prettig om de eerste keren als leerkracht mee te spelen met de kinderen. Waarbij ik geen kaarten heb. Maar elk kind individueel kan helpen met zijn/haar kaarten. En wat er moet gebeuren. Ook vind ik het prettig om met dit spel, als ik het ga uitleggen met maximaal 3 kinderen te spelen. Zo is het een klein groepje waar je mee aan de slag gaat.

Wanneer dit kleine groepje het snapt kun je daarna steeds andere samenstellingen maken met andere kinderen erbij die het spel nog niet kennen. Door als leerkracht niet mee te spelen kun je elke keer helpen.

Wat leer je van dit Spel?

Als ik naar de kerndoelen kijk leer je van Filou De kat in de zak het volgende:

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Verder leer je van dit spel:

  • Logisch denken
  • Systematisch denken
  • Doorzetten
  • Uitproberen van verschillende oplossingsstrategieën
  • Stimuleren van rekenkundig denken
  • Concentreren op een activiteit

Mijn Mening

Ik vind dit echt een leuk en snel spel om te spelen! Ik merkte dat de kinderen van groep 4 het spel na de korte uitleg snel doorhadden. En dat ik niet perse meerdere spelletjes erbij moest zijn als neutrale speler. De kinderen vonden de kaarten ook erg aansprekend en leuk gemaakt.

Je speelt het spel ook redelijk snel. Wat betekend dat je het ook makkelijk tussen door kunt doen. Laatst regende het en konden de kinderen niet naar buiten, dit spel wordt dan makkelijk in 15 minuten gespeeld.

Ik vind het leuk dat er een strategisch element in zit. Wat doe je met de kaart? Maar dat je daarnaast ook nog moet rekenen.

Kortom een echte aanrader voor in de spellenkast!

Related posts:

Leave a Reply