Digitips voor Koningsdag

Geplaatst door op apr 11, 2017 in Digibord, Materiaal, Thema's | Geen reacties
Digitips voor Koningsdag

Ook voor koningsdag zijn er een aantal leuke digi tips te vinden!

Digibord

Schermafbeelding 2016-04-18 om 17.58.38

Doelgroep: groep 1/2
Download de les

Beschrijving van de Les

Als ik naar de les kijk zie ik dat het over koningsdag gaat. En dat er 6 verschillende oefeningen zijn die gedaan kunnen worden:

Zoek de juiste schaduw

In deze oefening is het de bedoeling dat je de juiste schaduw bij een figuur gaat zoeken. Je ziet bij een oefening een kroon. En daaronder zie je meerdere schaduwen van kronen. Als je denkt de juiste schaduw gevonden te hebben schuif je het afdekvlak weg om te controleren of je het goed gedaan hebt.
Een andere oefening is om de kroon op de schaduw te leggen en daarmee te controleren of je de goede schaduw hebt gevonden.
Deze oefening zou ik kort uitleggen in de kleine kring en daarna kinderen zo snel mogelijk zelfstandig er verder mee te laten werken in tweetallen.

Maak het patroon af

In deze oefening maak je het patroon dat je op het begin van de kroon ziet staan verder af. Echter is het wel zo dat je als leerkracht zelf moet controleren of je leerlingen het goed gedaan hebben. Bij de laatste pagina kun je als leerling zelf een eigen patroon bedenken. Leuk is dan om een andere leerling het af te laten maken.Ik ken deze oefening wel uit mijn eigen lesgeven. Kinderen hebben vaak een korte instructie nodig en kunnen daarna goed in tweetallen met deze oefening werken.

Meer of Minder

In dit onderdeel van de les gaat het bij sommige vragen om aangeven waar je meer kronen ziet, links of rechts. Door het wegschuiven van het vlak wordt het zichtbaar waar je meer kronen hebt gezien.
Verder zitten er opgave in waar je zelf een kroon meer moet maken dan aan de andere kant. Dit kun je controleren door te tellen en te matchen aan het cijfer.
Dit zijn echt activiteiten die je samen met kinderen kunt doen. Je kunt ermee starten in de kleine kring. Daarna zou je kinderen het ook zelfstandig kunnen laten doen. Ik zou het aanbevelen om dit n tweetallen te laten doen.

Hoeveel lettergrepen tel jij?

In deze oefening gaat het om te klappen van woorden. Voor elke klap, woordstukje is er een bolletje. Je kunt zelf controleren of je het goed hebt gedaan door het afdekvlak weg te schuiven.

Waar hoor jij de letter K?

Je krijgt een plaat te zien met allemaal voorwerpen erop. In sommige voorwerpen hoor je de klank van de letter k. Hier kun je een rondje om heenzetten. Dit is echt een activiteit die je samen met kinderen in een kleine kring kunt doen. En als kinderen het daarna snappen kun je ze het zelfstandig laten doen.

Praatplaat Koningsdag

De praatplaat rondom Koningsdag is een prettige plaat om samen met kinderen in de kring te bespreken dit kan zowel in de kleine als grote kring.

Wat leer je van deze Les?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze les:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de nadruk ligt op:

  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
  • De telrij
  • Getallen en getalnotaties (bijv. met eenheden, tientallen, honderdtallen)

Kerndoel: 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen te doorzien.

Mijn Mening

Ik vind dit echt een super leuke les voor kleuters. Ik merk ook dat de kinderen het leuk vinden om er mee te werken. De opdrachten spreken aan bij de kinderen en passen bij hun belevingswereld.

Ik vind het prettig dat de opdrachten niet al te lang zijn en dat er toch afwisseling in zit.

De opdrachten zijn duidelijk en na een korte instructie kunnen kinderen er ook echt zelfstandig mee werken.

Kortom een aanrader om rond Koningsdag deze les te gebruiken!

App Tip

icoon_kk

Koningsdag Kroningsdag
In deze app wordt het verhaal verteld over de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Hugo en Eline staan te wachten op de koets en maken dan heel wat mee. Lees er alles over.
Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPad
AppStore

Related posts:

Leave a Reply