Daan in de Ruimte – Een boek dat tot leven komt

Geplaatst door op mrt 18, 2017 in Materiaal | Geen reacties
Daan in de Ruimte – Een boek dat tot leven komt
  •  

Een boek met een app vol beweging!

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 9,99
Koop het boek
Download de app voor iPhone/iPad & Android (gratis)

 

 

Het Boek

Het boek “Daan in de ruimte” is een voorlees/leesboek voor kinderen. Het gaat over een jongentje dat een astronautenpak heeft gekregen voor zijn verjaardag. Hij wil ook graag een raket die erbij hoort. Hij vraagt aan zijn vader of hij die kan maken, helaas kan zijn vader dit niet. Maar hij kan wel met Daan naar het ruimtemuseum. In het ruimtemuseum stapt Daan in een raket. Hij stapt daar in een echte raket. En wat hij  dan allemaal mee gaat maken… Lees dat vooral in het boek!

Wat dit boek anders maakt dan alle andere boeken is dat er een app bij hoort. Deze app maakt gebruik van augmented reality. Bepaalde pagina’s uit het boek kun je namelijk scannen met je telefoon of tablet. Door dit scannen gebeurt er iets.

Zo kun je bijvoorbeeld verstoppertje spelen met Daan. Je houdt je tablet/telefoon op op Daan gericht. En dan komt Daan tevoorschijn. Hij wil graag verstoppertje met je spelen. En vliegt vervolgens uit het scherm. Met je camera kun je de ruimte afspeuren om Daan te vinden.

Je kunt ook kennis maken met ons zonnestelsel. Het zonnestelsel wordt hier in 3d weergegeven. Je kunt alles goed zien. En kunt op verschillende manieren naar het zonnestelsel kijken.
Ook kun je een spel spelen waarbij je meteorieten moet neerschieten. Hiervoor staat een bepaalde tijd. Als laatst zie je hoe de raket van Daan weer terug komt op aarde.

Tips voor in de Klas

Ik vind dit een super gaaf boek om in de klas in te zetten. Zeker in de groepen 1 tot 5 is dit bij ons op school echt een hit.

Bij de kleuters en groep 3is het erg leuk om het prentenboek voor te lezen in de kleine kring. En daarbij ook de augmented reality elementen met de tablet/iPad te verkennen.

In groep 4 en 5 kunnen kinderen goed zelfstandig dit prentenboek lezen. Deze groepen kunnen ook prima zelfstandig met de tablet/iPad de augmented reality elementen verkennen.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om groep 4/5 voor te laten lezen aan de kleuters. Ik heb bij ons gezien dat kinderen dit echt heel erg leuk vinden om te doen. Als je de kinderen ook nog een tablet/iPad meegeeft zodat ze de augmented reality elementen kunnen verkennen is dat helemaal leuk!

Wat leer je van dit Boek?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van dit boek:

Kerndoel 4
Hierbij gaat het om technisch en begrijpend lezen.

Verder leer je van dit boek:

  • Je concentreren op een verhaal
  • Luisteren naar een verhaal
  • Spoorzoeker
  • Je kunt het een ander leren over ons zonnestelsel

Mijn Mening

Wauw wat een gaaf boek! Ik hou wel van boeken met iets extra’s. Dit is typisch zo’n boek. In het boek wordt goed uitgelegd hoe je de app moet gebruiken. Als je een pagina uit het boek scant met de app komt er een augmented reality effect om de hoek kijken. Bij augmented reality worden digitale hulpmiddelen gebruikt om de werkelijkheid te verrijken met nieuwe informatie. Dat gebeurt in dit boek heel duidelijk want:

  • Je gaat opzoek naar Daan in de ruimte
  • Bekijkt het zonnestelsel van heen dichtbij
  • Weert me meteorieten af
  • Bekijkt de terugvlucht van de raket naar de aarde

Het verhaal zelf vind ik ook erg leuk. Ik merk aan de kinderen in verschillende klassen dat ze echt nieuwsgierig zijn naar hoe het afloopt met Daan.

Door de augmented reality blijven kinderen ook na het voorlezen of zelf lezen van het boek geboeid om het boek nogmaals te lezen.

Kortom ik vind dit echt een must have boek om aan te schaffen als je (jonge) kinderen kennis wilt laten maken met augmented reality.

Een filmpje over het boek

 

Related posts:

Leave a Reply