Bereslim – Voorgelezen Prentenboeken

Geplaatst door op mrt 23, 2014 in Websites | Geen reacties
  • gluren
  • grootste hol
  • mik en melle in beeld
  • start mik en melle

Wat zijn Bereslimme boeken? Dit zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. De interactieve films doen een poging om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Als kind heb je de mogelijkheid om boeken te bekijken met of zonder vragen.
Op dit moment zijn er al 45 verschillende prentenboeken geanimeerd en er zullen er vast nog meer volgen.

Doelgroep 3,5 tot 6 jaar.

De boeken

In Bereslimme Boeken kun je voor 2 opties kiezen. Het verhaal zien of het verhaal zien en er vragen bij te zien krijgen.
Als je gewoon het verhaal wil zien dan zie je het verhaal dat je gekozen hebt in een soort filmpje voorbij komen.
Tijdens het verhaal zijn er geen onderbrekingen. En kun je gewoon genieten van het verhaal.
Je kunt ook voor de versie met vragen kiezen.
Je maakt dan Eerst kennis met Mik en Melle.
Melle zit lekker in zijn boek te lezen. En Mik vraagt hem of hij komt spelen. Melle verteld hem dat hij in zijn boek aan het lezen is maar dat hij er Melle wel alles over wil vertellen en hem vragen er over wil stellen. Mik vindt dat goed. Maar vraagt wel de hulp van de gene die achter de computer zit.
Je gaat het verhaal in met Mik en Melle. Tijdens het verhaal worden je vragen gesteld.
In het verhaal van kleine muis zoekt een huis gluurt muis bij heel veel holen naar binnen om te kijken of er een plek voor hem en zijn appel is. Er wordt je dan bijvoorbeeld gevraagd wat gluren is. Dat plaatje moet je dan aanklikken. Duurt het te lang voor je klikt dan gaan Mik en Melle je advies geven. Op een gegeven moment wordt er zelfs uitgelegd dat gluren ergens naar binnen kijken is.
Als je het goede antwoord aanklikt krijg je complimenten van Mik en Melle klik je het verkeerde antwoord aan dan helpen Mik en Melle je verder.
Ook kan er tijdens de vragen een beroep gedaan worden op je rekenkundige begrippen want welk hol is nou eigenlijk het grootste?
Tijdens het luisteren naar het verhaal is het voor kinderen vooral belangrijk dat ze kritisch luisteren. Ze moeten echt goed gaan luisteren naar het verhaal, want daar worden de vragen straks over gesteld.
Andere vormen van vragen die tijdens het verhaal worden gesteld zijn vragen die terug vragen naar een eerdere gebeurtenis in het verhaal je moet dan bijvoorbeeld het juiste plaatje aanklikken. Of er wordt een begrip gedaan op een overkoepelende vraag als wat heeft Ballotje er van geleerd.

Tips voor in de klas

Bereslimme boeken is iets wat alle kleuters wat mij betreft leuk vinden om te doen. Je kunt kinderen samen achter de computer zetten of alleen. In het geval van deze activiteit maakt het niet zo heel veel uit.
Ik zelf zou deze activiteit eerst op het digibord introduceren en kinderen daarna zelfstandig achter de computer verder laten werken.
Een tip om aan ouders mee te geven is dat als de school een abonnement heeft op bereslimmeboeken dat kinderen dit ook thuis gratis kunnen gebruiken!

Conclusie

Onderzoek heeft uitgewezen dat als kinderen een verhaal horen en de platen zien en er op het juiste moment in word gezoomd op details dat het voor kinderen dan duidelijker wordt waar het om gaat in het verhaal. De filmpjes van Bereslim bevatten ook nog eens bewegende beelden wat voor kinderen vaak een extra trigger is.

Kinderen kunnen met Bereslim spelen op hun eigen naam. De leerkracht kan dan achteraf precies zien wat kinderen gedaan hebben. Je krijgt als leerkracht dan achteraf ook handelingssuggesties afgestemd op dat individuele kind. Dit vind ik als leerkracht prettig, zo kan ik er in de klas ook weer verder mee.

Op de website van Bereslim is er verder een handig overzicht gemaakt welke boeken bij welke thema’s van piramide passen. Dit maakt het voor de gebruikers van piramide extra makkelijk om dit in te passen.

Als klap op de vuurpijl kun je als school ouders ook thuis in laten loggen op het schoolaccount zo kun je er thuis ook mee aan de slag.

Voor meer informatie over abonnementen op  Bereslimme boeken kun je naar de website gaan!

Related posts:

Leave a Reply