Bee Bot – Programmeerbare Robot

Posted by on nov 9, 2014 in Materiaal | No Comments
Bee Bot – Programmeerbare Robot

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Prijs Bee Bot: € 79,95

De Bee Bot

Een Bee Bot is een gele robot. Het is niet zo maar een robot, nee het is een programmeerbare robot voor het basisonderwijs. Door met de Bee Bot aan de slag te gaan leren kinderen op een leuke wijze programmeren. Ook werk je aan het ruimtelijk inzicht met de Bee Bot.

Om de Bee Bot te laten doen wat jij wilt moet je commando’s ingeven. Deze commando’s zijn:

  • Naar voren
  • Naar achteren
  • Draai naar links
  • Draai naar rechts

Deze commando’s voer je boven op de Bee Bot in, hier zitten de knoppen. Ook zitten er nog drie andere knoppen die je helpen bij het programmeren:

  • Clear of kruisje: Hiermee wis je alle ingevoerde commando’s
  • Pauze of pauze teken: Hiermee pauzeer je de Bee Bot
  • Go: Hiermee start je de Bee Bot en gaat de Bee Bot de door jouw ingegeven commando’s uitvoeren

Door de Bee Bot commando’s te geven gaat de Bee Bot doen wat jij wilt.

Om de Bee Bot te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de Bee Bot opgeladen is. Dit doe je door middel van een kabel welke je aan de computer kunt hangen of aan een USB oplader.

Voor de Bee Bot is er ook een app. Alles over de app lees je hier.

Tips voor in de klas

 

Behorende bij de Bee Bot maakte ik verschillende lessenseries. De lessenseries bestaan altijd uit een vast stramien. Ik maak kaarten voor de mat. En ik maak opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten kunnen kinderen onder begeleiding of zelfstandig maken.

Ik raad bij de Bee Bot aan om eerst zelf de Bee Bot goed door te krijgen. Als je de Bee Bot eenmaal goed doorhebt dan zou ik ‘m aanbieden in de kleine kring. Aan een stuk of 3 leerlingen. Ik zou eerst de Bee Bot met de leerlingen verkennen. En ze vervolgens samen met jou de opdrachten laten verkennen.

De lijn in mijn klas liep zo. Eerst stap je voor stapje programmeren naar een bepaald vakje. Daarna een stukje rechtuit in een keer programmeren. En vervolgens de hele route in een keer programmeren. Dit klinkt heel simpel maar je bent hier best wat tijd mee bezig.

Wat leer je van de Bee Bot

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van de Bee Bot het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Mijn Mening

Wat een leuk speelgoed is de Bee Bot zeg! Bij mij op school kunnen kinderen van groep 1 tot 8 zich met de Bee Bot vermaken. Wat mij wel meteen opviel bij de introductie van de Bee Bot was dat kinderen aansturing nodig hebben om met de Bee Bot aan de slag te gaan. Ze hebben gerichte opdrachten nodig. En juist die kon ik niet makkelijk op internet vinden. Dus besloot ik zelf opdrachten te gaan maken. Toen kinderen eenmaal de opdrachten hadden, en uitleg gehad hadden liep de Bee Bot echt als een zonnetje! Ik merkte dat ze het leuk vonden om ermee te werken. En dan ze zelf ook met ideeën kwamen wat voor routes ze konden maken. Hartstikke leuk dus! Kortom onze klassen zijn nog lang niet uitgespeeld met de Bee Bot!

Enige tip is wel om voldoende lesmateriaal te hebben.

 

Leave a Reply